Wyznacz zbiór wartości
Romanowski: Wyznacz zbiór wartości funkcji
https://imgur.com/a/Ro5UNR8
Wiemy, że dla funkcji c+asinx+bcosx jest coś takiego, że
zw=<c−
√a2+b2;c+
√a2+b2<, ale nie wiem co zrobić, jak mam kwadraty
26 maj 15:36
ICSP: 4 − 3cos2(2x) + 2sin2(2x) = 4 − 5cos2x + 2[cos2(2x) + sin2(2x)] = 6 − 5cos2(2x)
i walcz dalej.
26 maj 15:39
ICSP: i oczywiści musiałem zgubić jedną dwójkę.
26 maj 15:40
Romanowski: A ten wzór, który podałem?
26 maj 15:44
ICSP: No istnieje sobie.
Tutaj się nie przyda.
26 maj 15:45
Romanowski: Nie da się go zmodyfikować, żeby działał na kwadraty?
26 maj 15:50
Maciess: Możesz z tożsamości trygonometrycznych rozpisać kwadraty, ale po co? Przeczytaj to co ci podał
ICSP i pomyśl chwile

Przy równaniu x
2=4 też będziesz liczyc delte?
26 maj 15:54
ICSP: Da się. Wykorzystujesz jedynkę trygonometryczną i sprowadzasz funkcję do albo samego sinusa
albo samego cosinusa.
Zrobiłem dokładnie to samo.
26 maj 15:54
Romanowski: Nie rozumiem tego przekształcenia ICSP. Skąd to 3cos2x?
26 maj 15:59
ICSP: pierwsza cześć to przepisanie wzoru funkcji
druga część to rozbicie −3cos2(2x) na −5cos2(2x) + 2cos2(2x) w celu dopasowania drugiego
czynnika do 2sin2(2x)
trzecia część do zastosowanie jedynki trygonometrycznej i zsumowanie 4 z 2.
26 maj 16:10
Mila:
f(x)=4−3cos2(2x)+2sin2(2x)
f(x)=4−3*[1−sin2(2x) ]+2sin2(2x)
f(x)=1+5sin2(2x)
0≤sin2(2x)≤1 /*5
0≤5sin2(2x)≤5 /+1
1≤5sin2(2x)≤6 i koniec zadania
26 maj 18:12
Mariusz:
ICSP 26 maj 2020 15:45
Jak to się nie przyda
4−3cos
2(2x)+2sin2(2x)
1+3−3cos
2(2x)+2sin2(2x)
1+5sin
2(2x)
c+asinx+bcosx
a=0
<1;6>
Czyli twój wzorek działa
26 maj 18:29