Jak wyznaczyć wynik?
Gabrysia: Kąt α∊(0°, 90°) i sinα=2/3. Wówczas:
A.cosα= 1/3. B.cosα<1/3. C.cosα=2/3. D.cosα >2/3
26 maj 14:24
ite: skorzystaj z jedynki trygonometrycznej i z wartości f. trygonometrycznych w poszczególnych
ćwiartkach układu współrzędnych
26 maj 14:27
ABC:
| | √5 | |
z jedynki trygonometrycznej cosα= |
| czyli D |
| | 3 | |
26 maj 14:29
a7: sin2α+cos2α=1 (jedynka trygonometryczna)
kąt α jest w pierwszej ćwiartce czyli cosinus będzie też dodatni
(2/3)2+cos2α=1
cos2α=1−4/9=5/9
cosα=√5/3 √5/3>2/3 np. dlatego, że √5>√4 a skoro licznik większy to i cały ułamek
większy
odp. D
26 maj 14:56