parametr
fil: Dany jest trójmian kwadratowy f(x) = x
2 − 2(m − 3)x − 4m + 9. Wyznacz wszystkie rzeczywiste
warto´sci parametru m, dla których ten trójmian ma dwa rózne pierwiastki ˙ x1, x2
| | √17 | |
tego samego znaku, spełniaj ˛ace warunek |x1 − x2| < |
| |
| | 4 | |
Mam pproblem z ostatnia czescia zadania:
| | 17 | |
x12 − 2x1x2 + x22 < |
| |
| | 16 | |
| | 17 | |
(x1 + x2)2 − 4x1x2 < |
| |
| | 16 | |
I dostaje nierownosc taka:
16m
2 − 32m − 17 < 0
Czy sa to poprawne miejsca zerowe?
26 maj 13:33
ICSP: przecież u ciebie
|x1 − x2| = √Δ
nie licz jeśli nie musisz.
26 maj 13:36
Qulka: 64m2−128m−17<0
26 maj 13:36
fil: no tak, to wlasnie Δ mi wyszla m2 − 2m
26 maj 13:37
Qulka: gdzie zgubiłeś 4ki?
26 maj 13:38
ICSP: Δ = 4(m−3)
2 + 4(4m − 9)
26 maj 13:38
Bleee:
(2 (m−3) )2 − 4*(9−4m) = 4m2 − 24m + 36 − 36 + 16m = 4m2 − 8m
więc mamy:
4m2 − 8m < 17/16
26 maj 13:40
fil: Wlasnie mi te czworki gdzies poznikaly
26 maj 13:47
ICSP: Widzę fil, ze masz większe problemy z samym liczeniem niż z pomysłem na zadanie.
26 maj 13:49
fil: Nie ukrywam, moze tak byc

, kofeina mi sie skonczyla

. Jeszcze jedno pytanie, warunek na
to, ze miejsca zerowe sa tych samych znakow to f(0) > 0?
26 maj 13:50
Qulka: Jak nie mamy dwóch stron równania nie skracamy obustronnie
26 maj 13:50
Qulka: miejsca zerowe sa tych samych znakow to c/a >0
26 maj 13:52
ICSP:
26 maj 13:52
Bleee:
Qulka −−− czyli de facto f(0) > 0
26 maj 13:53
Bleee:
ICPS −−− w tym przypadku (a=1) nie musimy się tym martwić
26 maj 13:54
fil: wlasnie, jakby zmodyfikowac troche wyjsciowe rownanie i przykladowo przy x
2 bym mial (m − 2),
to wtedy f(0) > 0 nie bedzie dzialac
26 maj 13:54
ICSP:
26 maj 13:55
Bleee:
ICPS −−− ten przypadek odpada w momencie policzenia: Δ > 0
26 maj 13:58
Bleee:
| | c | |
@fil −−− ogólny przypadek to x1*x2 > 0 czyli |
| > 0 (dla a≠0) |
| | a | |
26 maj 13:59
ICSP: a gdzie on mówi, ze liczy deltę?
Napisał tylko, że na to aby funkcja kwadratowa (chyba) miała dwa miejsca kwadratowe to
f(0) > 0
Nie widzę tam wyróżnika
Nie widzę tam wzoru funkcji
Pytanie tak niedoprecyzowane, ze łatwo podać kilka kontrprzykładów.
26 maj 14:00