Zbiór wartości funkcji
Patryk: | | x | |
Dana jest funkcja f(x) = |
| , gdzie x ∊R\{−2, 2}. Wykaż że zbiorem wartości tej funkcji |
| | 4−x2 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych.
Policzyłem granice jednostronne w punktach −2 i 2 i wyszły mi +/−
∞, czy to wystarczający dowód?
Czy muszę jeszcze liczyć granice dla x−>
∞ ?
26 maj 13:15
ICSP: skąd wiesz, że funkcja przyjmuje wartość np 0?
Nie wynika to z granic jednostronnych.
26 maj 13:21
Patryk: Czyli co proponujesz? Trzeba policzyć jeszcze jakąś granicę, czy coś innego?
26 maj 13:23
Bleee:
aby odpowiedzieć na pytanie ICPS −−−−− wykaż że funkcja f(x) jest ciągła na przedziale (−2 ; 2)
to w połączeniu z granicami dla x−> −2+ oraz x−> 2− wystarczy
26 maj 13:24
fil: Proponuje stara, dobra metode:
4m − mx
2 = x
mx
2 + x − 4m = 0
Δ >= 0
Δ = 1 + 16m
2 > 0
Komentarz i koniec
26 maj 13:27
Maciess: Albo do tego co napisales, wyznacz asymptote poziomą (tj. twoje granice +− ∞) i sprawdź ze
twoja funkcja przecina tę asymptotę w pewnym punkcie.
26 maj 13:29
Patryk: fil, wiem że tak można ale ja chciałem inaczej. A jak wykazać ciągłość funkcji w takim
przedziale?
26 maj 13:29
Patryk: Granice x−>∞ = 0 , funkcja przecina y = 0 dla x = 0
26 maj 13:31
ICSP: fil m = 0 osobno.
Patryk nie wykazujesz. Powołujesz się na twierdzenia o funkcjach ciągłych.
Piszesz tylko, ze funkcja w przedziale (−2;2) jest ciągła jako iloraz wielomianów.
26 maj 13:32
Patryk: Metodą fila trzeba by chyba jeszcze pokazać, że rozwiązania są różne od x = 2 i x = −2
26 maj 13:34
fil: Dziedzina pozostaje bez zmian
26 maj 13:46