funkacja wykładnicza parametr
zosia: dla jakich wartości parametru m równanie |2−2x−4−2|=m2−1 ma dwa rozwiązania jednakowych
znaków?
proszę o pomoc, bo nie wiem nawet jak się zabrać za to zadanie. Graficznie? Licząc z jakimiś
warunkami?
26 maj 12:09
ICSP: Graficznie
Zaczynasz od narysowania
f(x) = |2−2x − 4 − 2|
potem tniesz go prostymi równoległymi do osi OX i patrzysz dla jakich wartości a zachodzą
warunki zadania.
Na koniec podstawiasz m2 − 1 za a i rozwiązujesz nierówności/równania.
26 maj 12:11
zosia:

i w jaki spposb wyznaczyc te rozwiazania?
26 maj 12:49
ICSP:

teraz tniesz wykres prostymi równoległymi do osi OX. Takie proste mają równania:
y = a
musisz znaleźć takie a dla których pierwsza współrzędna punktów przecięcia z wykresem ma taki
sam znak.
26 maj 12:53
zosia: a>0 i a<2? oto chodzi?
26 maj 12:57
ICSP: tak. Czyli
0 < a < 2
natomiast nasze równanie wygląda:
|2−2x−4−2| = a = m2−1
to pozostaje Ci rozwiązać:
0 < m2 − 1 < 2
26 maj 12:59
zosia: bardzo dziękuję za pomoc.
26 maj 13:00
Bleee:
ICPS −−− zapomniałeś o warunku, że oba rozwiązania mają mieć jednakowy znak
więc
| | 1 | | 31 | |
|2−4 − 2| = | |
| − 2| = |
| <−−− to jest 'górna granica a' |
| | 16 | | 16 | |
26 maj 13:05
ICSP: a faktycznie.
Uwierzyłem wykresowi, że przecina prostą x = 0 w punktcie (0;2)
czyli :
co daje
0 < m
2 − 1 < U{31}[16}
mój błąd.
26 maj 13:07