2n−1 | ||
∑ | ||
2n |
n | ||
tak, zróżniczkuj aby otrzymać pomocniczo sumę ∑ | ||
2n |
n | 1 | |||
S=2*∑(n=2 do ∞) | −∑(n=2 do∞) | = | ||
2n | 2n |
n | ||
S1=∑(n=2 do ∞) | ||
2n |
2 | 3 | 4 | ||||
S1= | + | + | +..... /*2 | |||
22 | 23 | 24 |
2 | 3 | 4 | 5 | |||||
2S1= | + | + | + | ..+.... | ||||
21 | 22 | 23 | 24 |
1 | 1 | 1 | ||||
2S1−S1=1+ | + | + | +... | |||
22 | 23 | 24 |
| 3 | ||||||||||||
S1=1+ | = | ||||||||||||
| 2 |
| 1 | ||||||||||||
S2= | = | ||||||||||||
| 2 |
1 | 5 | |||
S=3− | =2.5= | |||
2 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |