matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
okrąg
mirosław:
Z punktu P na zewnątrz okręgu ośrodku O, poprowadzono styczne PA oraz PB. Jeśli
1
1
1
+
=
to AB wynosi:
OA
2
PA
2
16
a)4 b)6 c)8 d)10
26 maj 08:22
getin:
|AB| = 2x = ? |PA| = |PB| = y |OA| = |OB| = r 1) r
2
+ y
2
= m
2
r*y
2) x =
m
1
1
1
3)
+
=
r
2
y
2
16
r
2
+y
2
1
=
r
2
*y
2
16
uwzględniając równość 1) oraz przekształcenie r
2
*y
2
= (r*y)
2
m
2
1
=
(r*y)
2
16
(r*y)
2
= 16
m
2
r*y
= 4
m
Uwzględniając równość 2) x = 4 2x = 8 |AB| = 8 Odp. C
26 maj 08:36
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick