Obliczyć dla ciał o jednorodnej masie m
Jaga: Obliczyć dla ciał o jednorodnej masie m:
całkę środek masy ciała
P := {(x, y, z) ∈ R3: x2+y2≤z≤√2−x2−y2
chciałabym tylko wiedzieć jak wygląda r, θ, φ we współrzędnych sferycznych bądź walcowych ( nie
wiem kiedy jakie używać )
wiem, że r2≤z≤√2−r2 i −1≤r≤1 ale nie wiem jak obliczyć θ
26 maj 01:42
jc: Użyj współrzędnych walcowych.
r(z)
2 = z dla z ∊ [0,1]
r(z)
2 = 2−z
2 dla z∊[1,
√2]
| | ∫z r2(z) dz | |
zśm = |
| |
| | ∫r(z)2 dz | |
Mianownik = ∫
01 z dz + ∫
1√2 (2−z
2) dz = ...
Licznik = ∫
01 z
2 dz + ∫
1√2 z(2−z
2) dz = ...
26 maj 07:26
Jaga: coś mi nie wychodzi bo wiem że z= 7/6 a mi wychodzi z pierwiastkiem
26 maj 12:55
Jaga: up
26 maj 22:55
jc: Może się mylę, ale wg mnie zśm = 2/(8√2−7)
27 maj 10:07