trygonometria
Chila: Wiedząc, że cosx = −1/4 i π<x<3/2π, oblicz cosx2
25 maj 22:16
Qulka: 2cos2x2 −1 =−1/4
25 maj 22:20
ICSP: | | 3 | | π | | x | | 3π | | x | |
π < x < |
| π ⇒ |
| < |
| < |
| ⇒ cos( |
| ) < 0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | x | | √1 + cosx | |
cos( |
| ) = − |
| = ... |
| | 2 | | √2 | |
25 maj 22:21
Eta:
| | x | | π | | x | | 3 | | x | |
2cos2 |
| =1+cosx i |
| < |
| < |
| π to cos |
| >0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | |
25 maj 22:22
a7: jest to III ćwiartka, cosinus x/2 też ujemny (druga ćwiartka)
cosx=−1/4 −1/4=2cos2x2−1
cos2x2=3/8
cosx/2=−√3/8=−√6/4
25 maj 22:23
Eta:
| | x | |
oczywiście miało być cos |
| <0  |
| | 2 | |
25 maj 22:24
a7: @
Eta przecież to x/2 to druga ćwiartka czyli ujemny cosinus będzie
25 maj 22:25
a7: a ok
25 maj 22:25
Eta:
@a7 wystarczyło podać wskazówkę ........
25 maj 22:25
Eta:
Za dużo gotowców dajesz w banalnych zadaniach ! ( chyba,że nie masz co robić
25 maj 22:29
a7: zauważyłam, ze nawet Milę czasem krytykujesz, że daje gotowce, a dzięki pełnym
rozwiązaniom Mili człowiek jest pewny wyniku i może się czegoś nauczyć, nie dla każdego
to banalne i przynajmniej widzi sposób dochodzenia do wyniku,
ja zauważyłam, że część osób nieraz daje tak zdawkowe wskazówki, że nic zrozumieć nie można,
albo i tak się nie wie jak rozwiązać zadanie, tylko się trzebaby pięć razy dopytywać i
dopytywać i dalej dostawać niezrozumiałe wskazówki, aż w końcu ludzie dają sobie spokój
25 maj 22:39
Chila: Tylko spokojnie ziomeczki, bez was nie zrobiłbym tego
25 maj 22:46
Eta:
@
a7
Żle mnie zrozumiałaś , to nie jest krytyka − tylko mała uwaga
Chila jest maturzystą −rozszerzonym
więc po wskazówce dałby sobie radę
25 maj 22:48
Qulka: pamiętajmy że to potem tu wisi latami...fajnie jest jak wisi rozwiązane do końca
25 maj 22:49
Eta: Dobra −− pasuję

"róbta co chceta"
25 maj 22:50
Qulka: a że wskazówki są dziwne..bo często każdy ma inny sposób na zadanie

im większa różnorodność
tym więcej ludzi może sobie dopasować
25 maj 22:51
Eta:
25 maj 22:52
a7: dzięki rozwiązaniom do końca, można przy następnym pojawieniu się takiego zadania wklejać
link, bez wyjaśnień
25 maj 22:52
Qulka: Etuś słoneczko nie pasuj

dalej ślicznie maluj i dziel jabłuszkami
25 maj 22:52
a7: (o ile jest poprawnie zrobione)
25 maj 22:54