1 | ||
Znajdź wszystkie funkcje f(x) spełniające równanie 3f(x)+f( | )=x2, dla x≠0. | |
x |
1 | ||
Podstawiam '' | '' za ''x'' i tworzę drugie równanie (następnie układ dwóch równań): | |
x |
1 | 1 | 1 | ||||
3f(x)+f( | )=x2 ∧ 3f(x)+9f( | )= | ||||
x | x | x2 |
1 | 3x4−1 | |||
Odejmuję i wychodzi: −8*f(x)= | −3x2 ⇒ f(x)= | , dla x≠0. | ||
x2 | 8x2 |
1 | 1 | |||
3 f( | )+f(x)= | ? | ||
x | x2 |
3 | ||
W drugim równaniu po prawej stronie powinno być '' | '' − wzięło się to z tego, że | |
x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |