Granica, a de l'hospital
Hermiena: | | x2+2x−3 | |
Granica limx−>−3+ |
| jest równa... |
| | (x+3)2 | |
czy mogę w takim przykładzie użyć reguły de l'hospitala?
| | −4 | |
bo jeżeli tak, to wychodzi [ |
| ] = +∞, a prawidłowa odpowiedź to −∞. Mógłby ktoś |
| | 0 | |
nakierować?
25 maj 21:45
ABC:
nie prościej wstawić x
2+2x−3=(x+3)(x−1) ?
25 maj 21:47
fil: | (x + 3)(x − 1) | | (x − 1) | | −4 | |
| = |
| = |
| = −inf |
| (x + 3)2 | | (x + 3) | | 0+ | |
25 maj 21:48
Szkolniak: Granicy de l'Hospitala możesz użyć w przypadku, gdy pojawia Ci się symbol
W Twoim przykładzie:
| | (x+3)(x−1) | | x−1 | | −4 | |
limx−>−3+ |
| = limx−>−3+ |
| =[ |
| ]=−∞ |
| | (x+3)2 | | x+3 | | 0+ | |
25 maj 21:50
Szkolniak: Tfu, reguły de l'Hospitala!
25 maj 21:51
Hermiena: | | −4 | |
aa czyli ten wynik [ |
| ] był poprawny tylko, że to jest −inf  |
| | 0 | |
A celowo staram się robić przykłady z użyciem tej reguły by sobie ją utrwalić.
25 maj 21:52
Hermiena: | | 0 | |
Szkolniak, ale przed rozbiciem na iloczyn nawiasów wychodzi [ |
| ] więc można skorzystać z |
| | 0 | |
tej reguły?
25 maj 21:55
Szkolniak: | x2+2x−3 | | 2x+2 | | −4 | |
| =H |
| =[ |
| ]=−∞ |
| (x+3)2 | | 2(x+3) | | 0+ | |
Można
25 maj 22:03
Bleee: Hermienia, tak... mogłaś.
Ale to i tak nic by Ci nie dało bo byś miała sytuację analogiczna do tej po skróceniu ulamka.
Istotne przy granicach jednostronnych sprawdzanie 'jakiego znaku będzie 0'
25 maj 22:04