matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
Aga:
−x2+3x+9<0 prosze o pomoc. tylko innym sposobem nie na delte POMOCY
!
27 lut 18:24
M:
27 kwi 06:31
M:
15 maj 06:05
Miś Uszaty:
Zapiszmy to tak x
2
−3x−9>0
3
9
(x−
)
2
=x
2
−3x+
2
4
Stad
3
9
x
2
−3x−9=(x−
2
−
−9
2
4
3
x
2
−3x−9=(x−
)
2
−11U{1}[4}
3
3
45
3
=(x−
)
2
−
=(x−
−(U{
√
45
{2})
2
2
4
2
3
3
√
5
=(x−
)
2
−(
)
2
=
2
2
3
3
√
5
3
3
√
5
=(x−
−
)*(x−
+
)=0
2
2
2
2
3−3
√
5
x=
<0
2
oraz
3+
√
5
x=
2
3−3
√
5
3+3
√
5
x∊(−
∞
,
)U(
)
2
2
Mysleze delta lepiej
15 maj 20:44