3n+(−2)n | 1 | |||
∑ | ( | )n | ||
n | 3 |
3n+(−2)n | 1 | 3n+(−2)n | 1 | ||||
*( | )n = | * | = | ||||
n | 3 | n | 3n |
3n+(−2)n | 3n | (−2)n | ||||
= | = | + | = | |||
n*3n | n*3n | n*3n |
1 | 1 | −2 | ||||
= | + | *( | )n | |||
n | n | 3 |
1 | −2 | |||
Ponieważ lim | = 0 oraz lim ( | )n = 0 to szereg jest zbieżny | ||
n | 3 |
3n+(−2)n | 1 +(−2/3)n | 1 | 1 | 1 | |||||
(1/3)n = | ≥ | * | , a szereg ∑ | ||||||
n | n | 3 | n | n |
1 | ||
trochę to wbrew intuicji odnośnie tego | ale rzeczywiście jest rozbieżny | |
n |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |