Prawdopodobieństwo całkowite
Michal: W urnie U1 sa 3 kule biale i 2 czarne w urnie U2 − 2kule niale i 3 czarne.Rzucamy trzy razy
symetryczna moneta.Jezeli wyniki rzutow sa takie same, losujemy po 1 kuli z każdej urny.
jezeli orzel wypadl dokladnie dwa razy losujemy 2 kule z urny U1, w pozostalych przypadkach
losujemy 2 kule z urny u2.Oblicz prawdopodobienstwo wylosowania kul roznych kolorow.
Z rzutu monetami wyszło mi:
Wyniki takie same: 3/8
Orzeł 2 razy: 3/8
Pozostałe przypadki: 3/8
Poprosiłbym o narysowanie drzewka, odpowiedź już znam, ale nie wiem jak do niej dojść.
25 maj 20:47
25 maj 21:06
Bleee:
| | 2 | |
Wyniki takie same (czyli o,o,o albo r,r,r): |
| |
| | 8 | |
Przecież tego drzewkiem nie ma co robić
25 maj 21:07
getin:

r k oznacza różne kolory
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | | 13 | |
a = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | | 25 | |
czyli
(biała z U1, czarna z U2)
lub
(czarna z U1, biała z U2)
| | 3 | | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
b = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | |
czyli
(biała z U1, czarna z U1)
lub
(czarna z U1, biała z U1)
| | 2 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
c = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 5 | |
czyli
(biała z U2, czarna z U2)
lub
(czarna z U2, biała z U2)
| | 2 | | 3 | | 3 | | 29 | |
P = |
| *a + |
| *b + |
| *c = |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 50 | |
25 maj 21:13
Eta:
25 maj 22:55
a7:
25 maj 22:58
25 maj 23:00
a7:

i ode mnie też
25 maj 23:07
Michal:

Dzięki, już rozumiem!
26 maj 11:12