Ciąg
seba: Trzy liczby (1/3)−1, log21/2, 2x – 3 w podanej kolejności są pierwszym, drugim i piątym
wyrazem ciągu
arytmetycznego. Wynika stąd, że x=?
25 maj 19:39
wredulus_pospolitus:
zanim cokolwiek zaczniesz robić zastanów się ile to jest:
(1/3)
−1 
log
2 (1/2)
25 maj 19:40
seba: 3,1/2
Wiem chyba jak to robić, ale nie wychodzi mi dobry wynik
25 maj 19:43
seba: 3, −1*
25 maj 19:43
janek191:
| | 1 | | 1 | |
r = a2 − a1 = log2 |
| − ( |
| )−1 = − 1 −3 = − 4 |
| | 2 | | 3 | |
więc
a
5 = a
1 + 4 r = 3 + 4*(−4) = −13 = 2 x − 3
2 x = − 10
x = − 5
======
25 maj 19:44