funkcja / pochodna
Ania: . Koszt przeciętny (jednostkowy) Kp jest następującą funkcją wielkości produkcji x:
| | 1 | |
Kp(x) = |
| (x2 − ln(2x + 9)). |
| | x | |
Wyznaczyć wielkość produkcji optymalną ze względu na koszt całkowity K.
jak się mam za to zabrać ? Proszę o pomoc forumowiczów!
25 maj 19:06
wredulus_pospolitus:
K(x) = x*Kp(x)
szukasz minimum dla K(x)
25 maj 19:07
Ania: zaczynam od liczenia pochodnej ?
nie bardzo rozumiem skad wziać "x"
25 maj 19:25
wredulus_pospolitus:
Kp(x) <−−− koszt JEDNOSTOKOWY produkcji (ile kosztuje wyprodukowanie JEDNEJ jednostki w
momencie gdy produkujemy 'x' jednostek)
K(x) <−−−− koszt CAŁKOWITY produkcji (ile kosztuje wyprodukowanie wszystkich 'x' jednostek)
stąd:
K(x) = x*Kp(x) (czyli liczba 'jednostek do produkcji' pomnożona przez koszt
wyprodukowania jednej jednostki przy takiej właśnie założonej produkcji)
25 maj 19:29
wredulus_pospolitus:
Studia ekonomiczne

W szkole średniej matematyka na poziomie podstawowym
25 maj 19:30
Ania: od czego zaczynam na początku, czy od obliczenia funkcji czy od pochodnej

?
25 maj 21:21
Bleee:
Co to w ogóle znaczy 'od obliczenia funkcji'?
Masz wyznaczyć minimum globalne funkcji K(x), w jaki sposób... korzystając do tego pochodną
funkcji K(x)
25 maj 21:37