Wyznacz równanie kierunkowe prostej leżącej na przecięciu płaszczyzn
Pepe: Wyznacz równanie kierunkowe prostej leżącej na przecięciu płaszczyzn 4x−2y−14z=0 oraz
4x+4y+2z=0
| | ⎧ | 4x−2y−14z=0 | |
| Równanie krawędziowe będzie wyglądało tak: l= | ⎩ | 4x+4y+2z=0 |
|
Iloczyn wektorowy ich wektorów normalnych= [52, −64, 24]
Teraz muszę chyba wybrać dowolny punkt należący do tej prostej? Czyli po prostu P(0,0,0)?
| | ⎧ | x=52t | |
| wtedy l: | ⎨ | y=−64t |
|
| | ⎩ | z=24t | |
Równanie kierunkowe: t=x/52=y/−64=z/24
Czy dobrze to rozwiązuję? Z góry dziękuję za pomoc.
Mila:
Dobrze.
Możesz tak zapisać:
[52,−64,24] || [13,−16,6]