Miejsce geometryczne odcinka
Elena: Znaleźć miejsce geometryczne środków odcinków długości 1, których końce leżą na dwóch
ustalonych prostopadłych prostych.
W jaki sposób można to rozwiązać?
25 maj 18:46
wredulus_pospolitus:
A jakie to są te proste
25 maj 18:50
Elena:

proste prostopadłe, będzie to wyglądało w ten sposób, ale nie wiem w jaki sposób znależć
miejsce geometryczne tych środków..
25 maj 19:56
Mila:

A=(a,0), 0≤a≤1
B=(0,b) , 0≤b≤1
P=(x,y)
|AB|=1⇔
√a2+b2=1
a
2+b
2=1
b
2=1−a
2
b=
√1−a2
| | a | | b | |
x= |
| , y= |
| =U{√1−a2{2} |
| | 2 | | 2 | |
2y=
√1−4x2 /
2
4y
2=1−4x
2
4x
2+4y
2=1
25 maj 20:57
25 maj 20:57
Mila:
Super animacja
25 maj 21:00
ite: łatwiej się zapamiętuje i rozwiązanie wydaje się oczywistsze : )
25 maj 21:17