funkcja wykładnicza + parametr
milegodnia: dla jakich wartości parametru pierwiastki x1 i x2 równania 9½x(x−1)−¾= 4√3m−1
spełniają warunek x1−2+x2−2=8?
25 maj 18:14
wredulus_pospolitus:
I jakie pomysły masz na to zadanie

Czy po prostu czekasz na gotowca
25 maj 18:15
milegodnia: nie wiem nawet jak się za to zabrać
25 maj 18:17
Jerzy:
Może na początek podpowiedź: z lewej i z prawej zamień na potęgę o podsrawie 3.
25 maj 18:18
wredulus_pospolitus:
zacznijmy do sprowadzenia obu stron równania do postaci:
3do jakiej tam potęgi
później zapiszesz równanie kwadratowe
później przekształcisz warunek który ma być spełniony
później zauważyć w przekształconym przez Ciebie warunku wzory Viete'a
napiszesz warunki jakie muszą być spełnione i rozwiążesz je (sprawdzisz kiedy są spełnione)
25 maj 18:19
Jerzy:
Potem Bleee ci pokaże, jak zamienić warunek o x1 i x2,aby wykorzystać wzory Viete’a.
25 maj 18:21
milegodnia: Doszłam do równania kwadratowego 4x2−4x−6−m+1=0 i teraz nie wiem, liczyć delte? czy jak bo
niestety nie rozumiem
25 maj 18:22
Jerzy:
I pamiętaj o warunku na dwa różne rozwiązania.
25 maj 18:22
Jerzy:
Coś mi się to równanie niepodoba.
25 maj 18:24
Jerzy:
Chociaż,może i dobrze ( nie liczę ), a jeśli tak, to na początek Δ > 0
25 maj 18:28
wredulus_pospolitus:
x(x−1) − 3/2 = (m−1)/4 −−−> 4x
2 − 4x − 6 − m + 1 =0
czyli:
4x
2 − 4x − (m+5) = 0
i masz pierwszy warunek:
Δ
≥ 0
ale zanim zaczniesz go rozwiązywać, przekształć:
| 1 | | 1 | |
| + |
| tak aby uzyskać tutaj wzory Viete'a |
| x12 | | x22 | |
25 maj 18:28
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... nie ma powiedziane, że to mają być różne pierwiastki
25 maj 18:29
Jerzy:
Bleee, czemu dajesz słabą nierówność ? Treść raczej wskazuje na dwa różne pierwiastki.
25 maj 18:30
Jerzy:
„pierwiatki x
1 i x
2”
25 maj 18:32
wredulus_pospolitus:
no i

(x−2)
2 = 0
x
1 = 2 ; x
2 = 2
25 maj 18:33
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz: x
1,2 = 2
25 maj 18:33
milegodnia: (X1+X2)2−2x1x2(x1x2)2 ?
25 maj 18:35
wredulus_pospolitus:
No i super ... teraz zastosuj wzory Viete'a
i masz drugi warunek (pierwszy to nierówność z Δ) który musi być spełniony
rozwiązujesz oba warunki ... sprawdzasz jakie 'm' spełniają oba te warunki
25 maj 18:37
Poprostupatryk: No dobrze to przekształcone jest. Mi wyszło m=3. Mam nadzieję, że dobrze
25 maj 18:37
milegodnia: X=−3 i X=−6
25 maj 18:40
wredulus_pospolitus:
Patryk ... dla m = 3 mamy:
4x
2 − 4x − 8 = 0 −−−> x
2 − x − 2 = 0 −−−> (x−2)(x+1) = 0 −−−> x
1 = 2 ; x
2 = −1
no raczej warunek z zadania spełniony nie jest, nie sądzisz

25 maj 18:41
wredulus_pospolitus:
miłegodnia −−− co to jest
X
25 maj 18:42
milegodnia: oj, powinno byc m = −3 m= −6
25 maj 18:43
wredulus_pospolitus:
dla obu tych 'm' masz Δ ≥ 0
25 maj 18:43
milegodnia: ∆ wyszła mi m ≥−9 więc tak
25 maj 18:44
wredulus_pospolitus:
Δ = 4
2 − 4*4*(−(m+5)) = 16 + 16(m+5) = 16(m + 6) −−−> dla m ≥
−6 
no dobrze ... oba 'm' wchodzą w rachubę ... to podstaw najpierw jedno i sprawdź jakie x
1 i x
2
wychodzą i czy spełniony jest warunek
a później podstaw drugie i uczyń to samo
25 maj 18:46
Jerzy:
18:33, x
1,2 = 2 , to jeden pierwiastek tyle,że podwójny,ale zostawmy tą dyskusję
25 maj 18:47
Poprostupatryk: Sorki za wprowadzanie w błąd, nie zauważyłem tej 3/4 w równaniu początkowym
25 maj 18:52
milegodnia: rzeczywiście z ∆ m≥−6,mój błąd
25 maj 18:55
milegodnia: tylko dla −6 się zgadza początkowy warunek
25 maj 18:58
milegodnia: Dziękuję bardzo za pomoc
25 maj 19:01
wredulus_pospolitus:
skoro dla m = −3 nie zgadza się warunek początkowy to wracasz do tego przekształconego warunku
i jeszcze raz sprawdzasz co źle policzone zostało, że takie 'm' Ci wyszło
25 maj 19:02
wredulus_pospolitus:
dla m = −3 mamy:
4x
2 − 4x − 2 = 0 −−−> 2x
2 − 2x − 1 = 0 −−>
| 1 | | 1 | | (1)2 + 2*(1/2) | | 2 | |
| + |
| = |
| = |
| = 8 |
| x12 | | x22 | | (1/2)2 | | 1/4 | |
więc się zgadza
25 maj 19:06