pomocy
z gory dziekuje: wiadomo, ze A,B⊂Ω
P(A')=0,6
P(B')=0,2
wówczas NIE moze sie zdazyc
P(AIB)=12
P(AIB)=13
P(AIB)=14
P(AIB)=15
prosze o jakies wytlumaczenie, nie mam pomyslu jak to zrobic
25 maj 17:59
wredulus_pospolitus:
P(A') = 0.6 −−> P(A) = 0.4
P(B') = 0.2 −−> P(B) = 0.8
P(A) + P(B) − 1 ≤ P(AnB) ≤ MIN{P(A) ; P(B)}
więc
0.2 ≤ P(AnB) ≤ 0.4
więc P(A|B) ∊ < 0.25 ; 0.5 >
wybierz pasującą odpowiedź
25 maj 18:08
z gory dziekuje: dziekuje Ci za pomoc
P(A) + P(B) − 1 ≤ P(AnB) ≤ MIN{P(A) ; P(B)}
móglbys mi wytlumaczyc o co chodzi, jesli mialbys czas, bo wgl nie ogarniam tego
25 maj 18:26
wredulus_pospolitus:
P(A) + P(B) − 1 ≤ P(AnB) wynika z tego, że:
P(AnB) = P(A) + P(B) − P(AuB) (co wynika ze wzoru na prawdopodobieństwo sumy zbiorów)
wiemy także, że P(AuB) ≤ 1
więc
P(AnB) = P(A) + P(B) − P(AuB) ≤ P(A) + P(B) −1
25 maj 18:31
wredulus_pospolitus:
natomiast logiczną logicznością powinno być dla Ciebie, że:
P(AnB) ≤ P(A) ORAZ P(AnB) ≤ P(B)
więc można to zapisać jako:
P(AnB) ≤ MIN{ P(A) ; P(B)} (gdzie MIN{a,b} = MNIEJSZA z liczb 'a', 'b' ... w naszym
przypadku jest to P(A) )
25 maj 18:32
z gory dziekuje: ma moze ktos jakis inny sposob, zeby to wytlumaczyc, dziekuje oczywiscie za pomoc
26 maj 19:22
Bleee:
A które szacowanie stanowi problem?
26 maj 20:08