Oblicz √2(3-2√2)...
Hermiena: Oblicz √2(3−2√2)+√3−2√2
zamienić pierwiastki na potęgi i otrzymuje
(6−4√2)1/2+(3−2√2)1/2 i co dalej ?
25 maj 16:33
janek191:
3 − 2√2 = ( 1 − √2)2
25 maj 16:34
Hermiena: coo ale jak to?
25 maj 16:35
wredulus_pospolitus:
... =
√2*
√3 − 2√2 +
√3 − 2√2 = (
√2 + 1)*
√3 − 2√2 = (*)
zauważ, że:
3 − 2
√2 = 2 − 2
√2 + 1 = (
√2)
2 − 2*
√2*1 + 1
2 = (
√2 − 1)
2
więc
(*) = .... ile

ciągnij dalej to
25 maj 16:35
janek191:
Lepiej tak
3 − 2√2 = ( √2 − 1)2
25 maj 16:37
Hermiena: trudne zadanie jak za jeden punkt
25 maj 16:42
wredulus_pospolitus:
Hermiena −−− nie ... to nie jest trudne zadanie ... to jest zadanie którego maturzysta nie
zdążył przerobić w przeszłości ... i to pomimo tego, że od 2 miesięcy siedzi na czterech
literach i może całymi dniami robić arkusze ... a maturę miał już przełożoną
25 maj 16:44
lola456:
Musisz po prostu znaleźć w zeszycie metodę zwijania sumy/różnicy kwadratów. Poszukaj, bo metoda
jest dość uniwersalna i często się przydaje, pamiętaj także o wartości bezwzględnej !
25 maj 16:50
lola456:
Przepraszam mój błąd, miałam na myśli oczywiście kwadrat różnicy/sumy
25 maj 16:53
ICSP: √2(3 − 2√2 + √3 − 2√2 = x (x ≥ 0) //2
2(3 − 2√2) + 3 − 2√2 + 2√2(3 − 2√2)2 = x2
6 − 4√2 + 3 − 2√2 + 2(3 − 2√2)√2 = x2
6 + 3 − 4√2 − 2√2 + 6√2 − 8 = x2
x2 = 1
x = 1
25 maj 16:54
ICSP: zalety są takie, że nie trzeba myśleć ani nic zwijać do kwadratu sumy/różnicy
wady: no niestety trzeba znać wzór na kwadrat sumy i troszeczkę informacji o pierwiastkach.
25 maj 16:55
getin:
jeśli za 1pkt to od razu kalkulatorem
√2 ≈1,41
√2(3−2√2) + √3−2√2 ≈ √2(3−2*1,41) + √3−2*1,41 = √0,36 + √0,18 ≈ 0,6+0,42 =
1,02
przybliż wyniki z odpowiedzi i wybierz ten najbliższy liczbie 1,02
25 maj 17:14
wredulus_pospolitus: getin −−− to coś źle zrobiłeś
bo wychodzi
√2 − 1 ... a to jest ~0.41
25 maj 17:31
Hermiena: Tak tak, ale chciałbym to też zrozumieć

dzięki ICSP
25 maj 17:31
25 maj 20:54