Rozkład prawdopodobieństwa.
Paral: Każdy student w 10−osobowej grupie zna odpowiedź na 50% pytań. Student losuje po jednym pytaniu
i odpowiada na nie do momentu, gdy odpowie na dwa pytania, bądź nie udzieli poprawnej
odpowiedzi na dwa pytania. Na każde pytanie student odpowiada (poprawnie lub nie) 7 minut.
Zmienna losowa X oznacza czas trwania całego egzaminu (dla całej grupy). Wyznaczyć rozkład
prawdopodobieństwa tej zmiennej losowej. Ile wynosi wartość oczekiwana czasu trwania egzaminu?
Ile wynosiłby ten czas dla grupy 30−osobowej?
Pomógłby ktoś rozwiązać to zadanie? Albo dał jakieś sugestię od czego zacząć?
25 maj 16:22
wredulus_pospolitus:
Niech X
i oznacza czas jaki spędził i'ty student na egzaminie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(Xi = 2*7 min = 14 min) = ( |
| )2 + ( |
| )2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
P(Xi = 3*7min = 21min) = ( |
| )3*22 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
Więcej opcji nie ma −−− każdy student spędzi na egzaminie albo 14 min (odpowie na dwa lub nie
odpowie na dwa pytania) albo 21min ( 'wygra 2:1' albo 'polegnie 1:2' )
Związku z X −−− zmienna losowa oznaczająca czas trwania egzaminu dla grupy 30 studentów będzie
miała jaki rozkład
25 maj 16:27
Paral: Myślę, ale dalej nie wiem, jak zapisać rozkład. To, że jeden student spędzi 14 albo 21 minut ja
rozumiem.
Ale czy w tym rozkładzie mam policzyć każdą możliwość, tj. najkrótszy możliwy czas trwania
całego egzaminu dla 10 osobowej grupy czyli 140 min, przechodząc przez każdą możliwość,
dochodząc do najdłuższego czasu czyli 210 min?
W sensie jak robię tabelkę tego rozkładu:
x | 140 | 147 | ... | 210 |
p | 1210 | 1210 | ... | 1210 |
25 maj 17:09
Paral: Myślę, ale dalej nie wiem, jak zapisać rozkład. To, że jeden student spędzi 14 albo 21 minut ja
rozumiem.
Ale czy w tym rozkładzie mam policzyć każdą możliwość, tj. najkrótszy możliwy czas trwania
całego egzaminu dla 10 osobowej grupy czyli 140 min, przechodząc przez każdą możliwość,
dochodząc do najdłuższego czasu czyli 210 min?
W sensie jak robię tabelkę tego rozkładu:
x | 140 | 147 | ... | 210 |
p | 1210 | 1210 | ... | 1210 |
tak to ma wyglądać?
25 maj 17:10
Paral: Znaczy błąd u siebie widzę, tam gdzie 147min to prawdopodobieństwo 10(12)10,
następnie 154min i p = 102(12)10 itd.
25 maj 17:19
wredulus_pospolitus:
X −−− zmienna losowa ma rozkład dwumianowy
| | | | 1 | | 1 | |
P(X = k) = | ( |
| )k*( |
| )30 − k |
| | | 2 | | 2 | |
gdzie 'k' to liczba studentów którzy mieli 14 min egzamin (więc 30−k to Ci co siedzieli 21
min)
25 maj 17:22
wredulus_pospolitus:
Jak z tego wyciągnąć 'długość' egzaminu
25 maj 17:22
Paral: E(X) = 30*12 = 15?
25 maj 17:34
wredulus_pospolitus:
taj ... średnio 15 studentów bedzie siedzieć 14 min ... więc jaki będzie średni czas trwania
CAŁEGO egzaminu
25 maj 17:43
Paral: 15*14 + 15*21 = 525
chyba za dużo dzisiaj zadań z prawdopodobieństwa zrobiłem...
25 maj 17:47