matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
sks:
Równanie różniczkowe Rozwiąż:
2x
3
−2y
2
y'=
x
2
y−2y
3
25 maj 16:17
Mariusz:
(x
2
y−2y
3
)y'=2x
3
−2y
2
(x
2
−2y
2
)yy'=2x
3
−2y
2
u=x
2
−2y
2
u'=2x−4yy' 2x−u'=4yy'
1
u(2x−u')=2x
3
+u−x
2
4
u(2x−u')=8x
3
−4x
2
+4u 2xu−uu'=8x
3
−4x
2
+4u −uu'=8x
3
−4x
2
+(4−2x)u
u'
8x
3
−4x
2
+(4−2x)u
−
=
u
2
u
3
1
v=
u
u'
v'=−
u
2
1
v'=(8x
3
−4x
2
+(4−2x)
)v
3
v
v'=(8x
3
−4x
2
)v
3
−(2x−4)v
2
a to jest tzw równanie Abela Zobacz jak to równanie rozwiązują
https://www.hindawi.com/journals/ijmms/2011/387429/
26 maj 09:34