geometria
wera: W trapezie równoramiennym jedna z podstaw jest dwa razy krótsza od drugiej. Odcinek łączący
środki ramion trapezu ma długość 12 cm.
a) Oblicz długości podstaw trapezu.
b) Wiedząc dodatkowo, że sinus kąta ostrego trapezu jest równy 6/10, oblicz pole tego trapezu.
25 maj 16:12
janek191:

a)
U{a + 2 a}[2} = 12
1,5 a = 12
a = 8
====
2a = 2*8 = 16
===========
25 maj 16:20
25 maj 16:20
lola456:

a)
x = 8
2x = 16
b)
y = (16 − 8) * 0.5 = 4
h = 3
25 maj 16:21
janek191:

sin α = 0,6 ⇒ cos
2 α = 1 − 0,6
2 = 0,64
cos α = 0,8
oraz
| 4 | |
| = 0,8 ⇒ 4 = 0,8 c ⇒ c = 5 |
| c | |
h
2 = c
2 − 4
2 = 5
2 − 4
2 = 25 − 16 = 9
h = 3
Pole
| | 16 + 8 | |
P = |
| *3 = 12*3 = 36 |
| | 2 | |
=========================
25 maj 16:26
nik: Dziękuję bardzo kochani

.
25 maj 16:28