geometria
wera: Wysokość w trapezie równoramiennym poprowadzona z wierzchołka kąta rozwartego podzieliła
dłuższą podstawę na odcinki mające długość 12 cm i 4 cm. Wiedząc, że wysokość trapezu jest
równa 8 cm, oblicz objętość i pole trapezu.
25 maj 16:08
janek191:
25 maj 16:11
lola456:
Objętości z tego raczej nie policzymy
25 maj 16:12
annabb: może przekątną?
25 maj 16:27
janek191:
Pewnie miał być obwód?
25 maj 16:28
25 maj 16:28
wredulus_pospolitus:
@janek191 −−− ale że ... pierwiastki miałyby być w wyniku

No nie przesadzajmy
25 maj 16:29
nik: Tak, chodzi o obwód.
25 maj 16:32
wredulus_pospolitus:
to rusz swoje cztery litery i oblicz długości ramion tego trapezu i policz obwód
25 maj 16:33
nik: Dobra, weż już nie komentuj, ktoś cię powinien w końcu zbanować.
25 maj 16:34
wredulus_pospolitus:

prawda w oczy kole

Aż tak trudno chwilę pomyśleć

Nie da się przez całe życie iść na barkach innych −−− im szybciej to zrozumiesz tym lepiej dla
Ciebie.
25 maj 16:36
lola456: Ramiona trapezu policzymy z tw. Pitagorasa:
x2 = 42 + 82
x = 5√5
obw. = 2 * 5√5 + 16 + 8 = 24 + 10√5
25 maj 16:45
wredulus_pospolitus:
lola456 ....no raczej trochę inny będzie długość ramienia
25 maj 16:51
janek191:
4√5
25 maj 16:53