ciag
z gory dziekuje: −12+22−32+42−52+62−....................−20152+20162
zakoduj pierwiastek czwartego stopnia
ja zrobilam ze jest to ciag arytmetyczny o 1 wyrazie 3 roznicy 4, ostatni wyraz 4031,
wszystkich wyrazow 4032 ale wychodzi mi zla liczba, nwm czy to obliczenia czy zly rokmyslenia
25 maj 15:45
ite: Skorzystaj ze wzoru na różnicę kwadratów.
25 maj 15:52
wredulus_pospolitus:
22 − 12 = (2−1)(2+1)
(2n)2 − (2n−1)2 = (2n − 2n + 1)(2n + 2n − 1) = (4n − 1)
skorzystaj z tego i zauważ, że otrzymasz sumę ciągu arytmetycznego
25 maj 15:53
z gory dziekuje: tak tez zrobilam stad wzial sie pierwszy raz 3
3,7,11,....., 4031
tylko nadal nie wychodzi mi wynik taki jak trzeba
25 maj 15:56
z gory dziekuje: jak mam miec pierwiastek 4 stopnia, to dwa razy znak pierwiastka na kalkulatorze mi daje ?
25 maj 15:57
wredulus_pospolitus:
skoro pierwsza liczba to 3
ostatnia liczba to 4031
to jakim cudem tych liczb jest 4032
25 maj 15:58
z gory dziekuje: dobra wyszlo, wyrazow bylo 1008 a nie 4032, nie podzielilam przez 4
25 maj 15:58
ICSP: | 3 + 4031 | |
| * 2016 = 2 033 136 |
| 4 | |
25 maj 15:59
wredulus_pospolitus:
| 4031 −3 | |
| + 1 = 1008 <−−− tyle jest wyrazów tego ciągu arytmetycznego |
| 4 | |
| | 2016 | |
to także można było policzyć jako: |
| = 1008 |
| | 2 | |
25 maj 15:59
z gory dziekuje: (2n)2 − (2n−1)2 = (2n − 2n + 1)(2n + 2n − 1) = (4n − 1)
a czemu tak mialam to zapisac, bo nie rozumiem
25 maj 16:01
z gory dziekuje: racja racja dziekuje Wam
25 maj 16:02
25 maj 16:07