Oblicz.
anies: Oblicz: 2−3+6−7+10−11+,,,+2010−2011.
Jakaś podpowiedź?
27 lut 18:18
edi: −2007
27 lut 19:03
edi: Zauważ, że suma składa się z różnic, z których każda równa się −1 (2−3, 6−7, 10−11 itd).
Kluczem do rozwiązania będzie więc wyliczenie ile mamy tych różnic.
Ułóżmy więc ciąg, odpowiadający odjemnej różnicy, w zależności od ilości różnic
1 − 2
2 − 6
3 − 10
Zauważamy, że wzór to 2 + 4(n−1), czyli 2(2n − 1)
Obliczamy jakie będzie n, dla 2010:
2(2n−1) = 2010
2n − 1 = 1005
2n = 1006
n = 503
Teraz mnożymy n * −1 i mamy wynik: −503
Przepraszam za błąd w pierwszym poście
27 lut 19:14
anies: dziękuję
27 lut 19:19
Godzio: podam taki sposób, gdyby nie było żadnego pomysłu, to na zdrowy rozum :
2 + 6 + 10 .... + 2010
a
1 = 2 r = 4 a
n = 2010
a
n = a
1+ (n−1)*r
liczymy sume ciągu
| | 2 + 2010 | |
S1 = |
| * 503 = 506018 |
| | 2 | |
i 2 ciąg
−3−7−10 ... −2011
a
1 = −3 r = −4 a
n = −2011
| | −2011 +3 | |
n = |
| + 1 = 503 |
| | −4 | |
| | −3−2011 | |
S2 = |
| * 503 = −506521 |
| | 2 | |
S
2 + S
1 = 506018 − 506521 = − 503
27 lut 19:34