Prawdopodobieństwo, warunkowe i niewarunkowe
Jerek: Mam takie zadanie z prawdopodobieństwa. Czy może ktoś mnie nakierować jakich obliczeń
tu trzeba dokonać?
https://ibb.co/c2Z2XxZ
25 maj 15:12
ite: P(A)=P(C)=P(B)=9/81
Teraz oblicz P(A∩B) itd.
25 maj 15:19
Jerek: Dzieki!
P(A∩B)
P(B∩C)
P/(A,B,C,A∩B,B∩C)
coś jeszcze?
25 maj 15:41
Jerek: jak wykazać które są zależne a które nie?
25 maj 15:42
ite: P/(A,B,C,A∩B,B∩C) ← tego zapisu to nie rozumiem
A definicję zdarzeń niezależnych pamiętasz?
25 maj 15:55
wredulus_pospolitus:
P/(A,B,C,A∩B,B∩C) <−−− co oznacza ten zapis

Przede wszystkim musisz policzyć:
P(A|B) , P(A|C) , P(B|C)
bo to będzie potrzebne do określenia które z tych zdarzeń są niezależne
warto też zauważyć jaka jest zależność pomiędzy P(A|B) i P(B|A) itd.
25 maj 15:55