Matura 2020
n: Ma ktoś może jakieś podejrzenia co może się pojawić w tym roku na maturze rozszerzonej z matmy?
Dzięki za podzielenie się wiedzą.
25 maj 12:55
lol: Moze ktoś ma fajne zdanko do poćwiczenia (bez dużych obliczeń)
25 maj 12:58
ite: to jest krótkie:
(√x)log5x−1=5
25 maj 13:30
ICSP: Uwaga podaję:
Spodziewałbym się
1. Liczb rzeczywistych
2. Funkcji kwadratowej
3. Funkcji liniowej
4. Wielomianów
5. Ciągów
6. Planimetrii
7. Stereometri
8. Trygonometri
9. Funkcji wymiernej
10 Kombinatoryki wraz z prawdopodobienstwem
11. Może jakaś prosta statystyka.
12. Granicy ciągu
13. Pochodne
14. Zadanie optymalizacyjne z wykorzystaniem pochodnej
15. Logarytmów
16. Funkcji wykładniczej
17. Działania na zbiorach
18 Wartości bezwzględnej
19. Zadań na dowodzenie
Tyle w sumie. Pewnie pominąłem kilka rzeczy, ale opanowanie tych 19. działów powinno dać 90%
25 maj 13:35
25 maj 13:39
Poprostupatryk: Dawno w sumie nie widziałem tego wzoru:
25 maj 17:25
: dużo tych podpunktów ale zdażycie do 2021 r
25 maj 18:13
Qulka: ja bym zawęziła

granice
ciągi
trygonometria
dowodzenie
wzory Viete'a
wielomiany
planimetria
optymalizacja
25 maj 22:44
Eta: i jeszcze − stereometria
25 maj 22:49
Qulka: jak opanuje planimetrię to sobie stereo rozłoży na płaskie
25 maj 22:59
Matfiz: oj maturka już niedługo
25 maj 23:57
Qulka: jeszcze
1 760 474 sekund

mamy czas
25 maj 23:59
Matfiz: boję się, że dowalą jakieś zadania dla wyczynowców
26 maj 00:00
Qulka: nie dowalą bo matura to nie olimpiada... nie szukają kilku najlepszych w polsce tylko
sprawdzają czy masz na tyle opanowane podstawy żeby zrozumieć co do Ciebie będą mówić
wykładowcy

a i tak nie zrozumiesz bo mają dość hermetyczny język
26 maj 00:02
Matfiz: Najgorsze są te zadania z parametrem bo nie sprawdzają czy coś umiesz tylko to czy nie pomylisz
się w liczeniu skomplikowanych wyrażeń
26 maj 00:05
Matfiz: z funkcji kwadratowej z parametrem
26 maj 00:05
ICSP: Gdyby matura miałaby sprawdzać cokolwiek innego niż liczenie
to nie daliby kart ze wzorami.
26 maj 00:07
Qulka: bo masz umieć się nie mylić

żeby potem nie było ....
operacja się udała ale nie możemy się doliczyć kilku chusteczek .. ale to taki drobiazg że
zostały zaszyte ...
26 maj 00:07
Qulka: matura ma sprawdzać umiejętność korzystania z tablic żeby potem student umiał korzystać ze
skryptów
26 maj 00:09
Matfiz: Podstawę z matmy można zdać na spokojnie bez praktycznie żadnego przygotowania dzięki tablicom

na rozszerzeniu trzeba się trochę bardziej wykazać
26 maj 00:10
Qulka: tylko ciut bardziej i nadal podstawową minimalną biegłością w temacie
26 maj 00:13
Matfiz: Oj różnie to bywało, w 2018 roku tylko 4% maturzystów poprawnie wykonało zadanie dowodowe,
świadczy to o tym że do najprostszych nie należało
26 maj 00:17
ICSP: świadczy o tym, ze maturzyści nie rozumieją jakie przekształcenia można wykonać podczas dowodu
a jakich nie można.
Sama idea dowodu też jest im obca.
26 maj 00:18
Matfiz: Akurat w tym zadaniu samo przekształcenie za wiele nie dawało, ja mogę dodać tylko że jak się
nie pójdzie do szkoły z dobra matematyka i jest się na rozszerzeniu to ciężko zdać maturę na
wysoki wynik, mówię x własnego doświadczenia
26 maj 00:20
Matfiz: Ja akurat się zapisałem na zajęcia przygotowujące do matury ale gdyby nie to to serio bym był w
czarnej d...
26 maj 00:21
lol: Ite
mamy
D = (1,
∞)
podnosimy obie strony do kwadratu
x
log5x−1=25
5
log5x*(log5x−1)=5
2
(log
5x)
2−log
5x−2=0
delta i
x=0,2−odrzucamy lub x=25
Jak dobrze to można następne
26 maj 08:01
getin:
myślę że mogą dać jakieś zadanie z funkcją logarytmiczną − jest ona w programie a dawno
(nigdy od 2015?) nie było takiego zadania
może za 2pkt w kodowanym...
26 maj 08:25