funkcja kwadratowa
3003: Dla jakich wartości parametru k równanie −x2+(k−2)x−k2+6k−8=0 ma dwa pierwiastki różnych
znaków i suma tych pierwiastków nie należy do przedziału (−32;32)?
25 maj 12:43
janek191:
Δ >0
x
1*x
2 < 0
Wzory Viete'a
25 maj 12:46
3003: @janek191 problem mam taki, że w tym ostatnim warunku wychodzi mi, że x∊∅ i wtedy odpowiedź
końcowa to k∊(2;4), a prawidłowa odpowiedź podana w książce to k∊<72;4). pokazałbyś jak
rozwiązać ten trzeci warunek?
25 maj 12:50
Patryk: | | 3 | | 3 | |
x1 + x2 ≥ |
| i x1 + x2 ≤ − |
| |
| | 2 | | 2 | |
25 maj 12:52
janek191:
| | 2 −k | |
x1 + x2 = |
| = k − 2 |
| | −1 | |
więc
k − 2 ≤ −1,5 lub k − 2 ≥ 1,5
k ≤ 0,5 lub k ≥ 3,5
k ∊ ( −
∞, 0,5 > ∪ < 3,5; +
∞)
25 maj 12:55
3003: @janek191 czyli powinnam liczyć sumę tych przedziałów, a nie ich część wspólną?
25 maj 13:02
janek191:
| | 3 | | 3 | |
Masz ℛ \ ( − |
| , |
| ) = ... |
| | 2 | | 2 | |
25 maj 13:07
3003: @janek191 teraz wszystko jasne, baaardzo dziękuję za pomoc!
25 maj 13:09
janek191:
25 maj 13:09
mann:
To jaka jest końcowa odpowiedź?, bo coś tu nie gra
25 maj 13:16
25 maj 13:26
janek191:
2) k∊ ( 2, 4)
| | 1 | | 7 | |
3) k ∊ ( − ∞, |
| > ∪ < |
| .+∞) |
| | 2 | | 2 | |
Bierzemy iloczyn tych zbiorów.
25 maj 13:29