równania z parametrem
Ola: Dla jakich wartości parametru m∊R równanie ma dwa różne rozwiązania?
a) 22x + 22x−1 + 22x−2 +...=(2−m)*2x − 2m2
b) (m−3)7|x| − 2m +1 = 0
Wiem, że w podpunkcie a to nieskończony szereg i po uproszczeniu wychodzi mi :
2m2 − (3−m)2x +22x+1 = 0
Proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedź!
25 maj 11:19
fil: Podstawienie t = 2x, t > 0
25 maj 11:31
fil: Podpunkt b:
m != 3 (sprawdz co bedzie dla m = 3)
| | 2m − 1 | |
Podstawienie t = |
| |
| | m − 3 | |
7
|x| = t −−> ma dwa rozne rozwiazania gdy t >= 1
| 2m − 1 | |
| >= 1 − rozwiazujesz |
| m − 3 | |
25 maj 11:41
Ola: Dziekuję
25 maj 13:15