działania na liczbach rzeczywistych
rudik: Witam :
Napisz podane wzory w prostrzej postaci :
A= {x∊C : | x | < 7 } ∩ (−∞ , −1 )
B= {x∊R : −√3 ≤ x < 2 }
C= {x ∊N : | x − 2 | ≤5 } \ <2 , +∞)
D = (P ∩ { 0, 1, ... 20}) \ (10 , +∞)
jak to rozwiązać ?
27 lut 18:10
Godzio: A:
x<7 i x> −7
x∊{−6,−5,−4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6} łącząc z 2 warunkiem otrzymujemy:
x ∊ {−6,−5,−4,−3,−2}
B:
x∊<−√3,2)
C:
|x−2|≤5
x−2≤5 i x−2≥−5
x≤7 o x≥−3
x∊{−3,−2,−1,0,1,2,3,4,5,6,7} − <2,∞) = {−3,−2,−1,0,1} ∩ N = {0,1}
D:
co ma oznaczać P ?
27 lut 19:06