matematykaszkolna.pl
Lotto jul1a: W Lotto skreśla się 6 liczb z 49. Ile kuponów należy wypełnić, aby mieć pewność, że trafimy co najmniej jedną 3? Rozpatruję sytuację przeciwną czyli taką w której nie trafimy żadnej liczby czyli nie wygrywamy pieniędzy.

nawias
43
nawias
nawias
6
nawias

Korzystam z kombinacji bez powtórzeń:
= 6096454

nawias
49
nawias
nawias
6
nawias

Wszystkich możliwości jest
=13983816

Zatem odejmując 13983816−6096454=7887362 otrzymujemy liczbę kuponów które należy kupić aby mieć pewność, że tarfimy co najmniej 1 trójkę (tutaj też uwzględniamy czwórkę,piątkę i szóstkę)

nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
43
nawias
nawias
3
nawias

Lub 2 rozwiązanie czyli po prostu korzystam z kombinacji:
*
= 246820 i jest to

ilość kuponów które należy kupić, aby trafić co najmniej 1 trójkę. Czy któreś z tych rozwiązań jest poprawne? Ponieważ nie wiem jak mam rozumieć treść zadania..
25 maj 09:57
wredulus_pospolitus: (1) rozwiązanie błędne w swym założeniu Policzyłeś/−aś de facto ile kuponów trzeba zakupić aby mieć pewność, że na chociaż jednym trafisz przynajmniej JEDNĄ liczbę
25 maj 10:03
wredulus_pospolitus: (2) rozwiązanie −−− oto chodziło w zadaniu ... aby policzyć ile kuponów da Ci DOKŁADNIE wygranie 'trójki' (nie zakładamy, ze patrzymy też na wygranie czwórki, piątki, szóstki).
25 maj 10:04
25 maj 10:05
wredulus_pospolitus: Qulka −−− akurat prawdopodobieństwo wygrania nie ma nic do 'posiadania PEWNOŚCI' wygrania emotka
25 maj 10:16
Anytmatematyk ;p: Co do Lotto, to jest kwestia szczęścia.Mi się wydaaje, że to trzeba ilość cyfr do skreślenia podzielić przez wszystkie , które mamy do wyboru. Tj. 49:6, co daje 8, 16..., w przybliżeniu osiem do dziewięciu kuponów. Czy błędnie myślę?
25 maj 10:45
ite: "pewność, że trafimy co najmniej jedną 3" Jak nadasz wszystkie możliwe skreślenia https://www.wolframalpha.com/input/?i=49%20choose%206 , to będziesz mieć pewność, że trafisz. Możesz to pomniejszyć o ilość możliwych wyższych wygranych, ale i tak eksperyment kosztować będzie sporo. Jeśli nadasz tylko dziewięć kuponów, to przecież wszystkie mogą być bez trafień, takich układów skreśleń jest większość.
25 maj 12:15
Qulka: a nie tak jak to lotto policzyło czyli trafiasz 3 z tych 6 które padły
nawias
6
nawias
nawias
3
nawias

nawias
43
nawias
nawias