Lotto
jul1a: W Lotto skreśla się 6 liczb z 49. Ile kuponów należy wypełnić, aby mieć pewność, że trafimy co
najmniej jedną 3?
Rozpatruję sytuację przeciwną czyli taką w której nie trafimy żadnej liczby czyli nie wygrywamy
pieniędzy.
| | | |
Korzystam z kombinacji bez powtórzeń: | = 6096454 |
| | |
| | | |
Wszystkich możliwości jest | =13983816 |
| | |
Zatem odejmując 13983816−6096454=7887362 otrzymujemy liczbę kuponów które należy kupić
aby mieć pewność, że tarfimy co najmniej 1 trójkę (tutaj też uwzględniamy czwórkę,piątkę i
szóstkę)
| | | | | |
Lub 2 rozwiązanie czyli po prostu korzystam z kombinacji: | * | = 246820 i jest to |
| | | |
ilość
kuponów które należy kupić, aby trafić co najmniej 1 trójkę.
Czy któreś z tych rozwiązań jest poprawne? Ponieważ nie wiem jak mam rozumieć treść zadania..
25 maj 09:57
wredulus_pospolitus:
(1) rozwiązanie błędne w swym założeniu
Policzyłeś/−aś de facto ile kuponów trzeba zakupić aby mieć pewność, że na chociaż jednym
trafisz przynajmniej JEDNĄ liczbę
25 maj 10:03
wredulus_pospolitus:
(2) rozwiązanie −−− oto chodziło w zadaniu ... aby policzyć ile kuponów da Ci DOKŁADNIE
wygranie 'trójki' (nie zakładamy, ze patrzymy też na wygranie czwórki, piątki, szóstki).
25 maj 10:04
25 maj 10:05
wredulus_pospolitus:
Qulka −−− akurat prawdopodobieństwo wygrania nie ma nic do 'posiadania PEWNOŚCI' wygrania
25 maj 10:16
Anytmatematyk ;p: Co do Lotto, to jest kwestia szczęścia.Mi się wydaaje, że to trzeba ilość cyfr do skreślenia
podzielić przez wszystkie , które mamy do wyboru. Tj. 49:6, co daje 8, 16..., w przybliżeniu
osiem do dziewięciu kuponów. Czy błędnie myślę?
25 maj 10:45
ite: "pewność, że trafimy co najmniej jedną 3"
Jak nadasz wszystkie możliwe skreślenia
https://www.wolframalpha.com/input/?i=49%20choose%206 ,
to będziesz mieć pewność, że trafisz.
Możesz to pomniejszyć o ilość możliwych wyższych wygranych,
ale i tak eksperyment kosztować będzie sporo.
Jeśli nadasz tylko dziewięć kuponów, to przecież wszystkie mogą być bez trafień,
takich układów skreśleń jest większość.
25 maj 12:15
Qulka: a nie tak jak to lotto policzyło czyli trafiasz 3 z tych 6 które padły
| |
| czyli około 1/57 czyli trzeba kupić 57 kuponów |
| |
25 maj 23:22