wykres
z gory dziekuje: jak wychodzi mi pochodna i chce ja przyrownac do zera
to jak mam narysowac jej wykres, ramiona w gore czy w dol
sory za glupie pytanie, ale juz mieni mi sie w oczach, narysowalam w dol bo szukalam minimum i
tak mi pasowało, ale
25 maj 09:06
fil: przyrownujesz do zera:
−3a2 + 4 = 0
25 maj 09:07
wredulus_pospolitus:
1) napisz funkcję pierwotną (z której liczysz pochodną)
2) czym jest 'a'
25 maj 09:07
25 maj 09:08
z gory dziekuje: @ fil czyli jakby po prostu pomnozyles sb przez a2 i na podstawie tego rysowales
25 maj 09:14
z gory dziekuje: Prosta k o równaniu mającym postać y=ax+b, gdzie a<0, przechodząca przez punkt S(−3,−4)odcina
na ujemnych półosiach układu współrzędnych odcinki, których suma długości jest najmniejsza z
możliwych wyznacz równanie prostej k oraz tę najmniejszą sumę długości odcinków.
25 maj 09:15
z gory dziekuje: i tak jeden odcinek mi wyszedl 4−3a, drugi 3−4a
i to jest dobrze, ogolnie cale zadanie wyszlo mi zgodnie z kluczem, ale mam zwieche nad tym
narysowaniem pochodnej, czemu to tak zrobilam
25 maj 09:17
z gory dziekuje: aha no i pochodna byla z funkcji
V(a)=7−3a−4a
bo ogolnie nie chcialabym zeby ktos zarzucil mi ze narysowalam tak zeby potem sie zgadzalo
25 maj 09:18
wredulus_pospolitus:
no to
| | 4 | | 4 − 3a2 | |
V'(a) = −3 + |
| = |
| |
| | a2 | | a2 | |
i rysujesz 'licznik' czyli f(a) = 4−3a
2
25 maj 09:22
z gory dziekuje: super, dzieki, takiego dosadnego wytlumacznia potrzebowalam
25 maj 09:26