Pomocy! Oblicz całkę podwójną po wskazanym obszarze D:
Marta2000: ∫∫d dxdy√ax−x2 , (całka podwójna z dxdy przez pierwiastek z ax−x2)
gdzie D jest obszarem ograniczonym parabolą y2 = −ax + a2 oraz osią OY
Proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu. Wczoraj próbowałam poszukać jakiegoś podobnego, aby się
wzorować i rozwiązać, niestety nie udało się. Jeśli jest taka możliwość to prosiłabym o
rozpisanie kroków, a ja spróbowałabym je sobie po kolei wykonać.
25 maj 08:30
piotr:

| | 1 | |
∫−aa ( ∫0−y2/a+a |
| dx ) dy |
| | √ax−x2 | |
25 maj 09:15
Marta2000: Okej, a mogłabym się dowiedzieć skąd wiemy, że akurat trzeba tam wstawić kolejno: a, −a oraz
y
2/2a i 0, prosze? Podejrzewam, że w jakiś sposób rozwiązuje się to równanie paraboli.
Potrzebuję komentarza jak to zrobić krok po kroku, bo chciałabym zrozumieć jak to zrobić, a nie
się domyślać

.
Drugie pytanie, czy ktoś wie jak to zadanko wpisać w WolframAlpha?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i okazaną mi pomoc!
25 maj 09:51
25 maj 10:44
piotr: Czy umiesz narysować parabolę o podanym równaniu?
25 maj 10:59
Marta2000: Przerysować parabolę wyżej potrafię, ale sama rozwiązać i narysować parabolę o takim równaniu
nie wiedziałabym jak niestety.
25 maj 11:26
Marta2000: Robię w ten sposób:
y
2 = −ax+a
2
y
2 = a
2−ax
y
2 = a(a−x)
y =
√a √a−x lub y = −
√a √a−x
Ale nie wiem co mi to daje w sumie jak dalej tego użyć
25 maj 11:39
piotr:

Możemy odpowiednio obrócić układ współrzędnych:
| | y2 | |
x= 0 ⇔ − |
| + a=0 ⇒ y=−a ∨ y=a |
| | a | |
W obszarze D
| | y2 | |
x zmienia się od 0 do − |
| + a |
| | a | |
natomiast
y zmienia się od −a do a
stąd
25 maj 13:35
Marta2000: Okej, co teraz po kolei mam obliczyć? Najpierw zwykłą całkę ∫ dxax−x2, ale co później bo
już wszystko mi się pomieszało?
25 maj 14:45
piotr: całka ma być taka:
| | dx | |
∫−aa ( ∫0−y2/a+a |
| ) dy |
| | √ax−x2 | |
25 maj 15:45
Marta2000: Wpisałam podaną całkę do wersji testowej programu mathematica, w którym zwrócony wynik to:
4√1/a2 * a√a2
Czy jest możliwość obliczenia "step−by−step" solution w tym programie? Nie potrafię sama jej
obliczyć, WolframAlpha zwraca komunikat "Computation time exceeded", a chciałabym zobaczyć jak
kroczek po kroku rozwiązać owy przykład.
25 maj 16:07
Marta2000: Dobrze, rozumiem już jak obliczyliśmy te granice i skąd wziął nam się ostateczny wzór całki.
Teraz jeszcze jakoś trzeba obliczyć tę całkę.
25 maj 17:34
Marta2000: Jakiś pomysł jak obliczyć tę całkę? Mathematica dla a>0 wyświetla wynik 4a. Próbowałam obliczyć
ale wychodzą mi wyniki typu
arcsin(−2y2/a−a)a − arcsin(−1). Ktoś wie jak tę całkę
obliczyć poprawnie

?
26 maj 11:35
ICSP: nic nie widać, ale proponuję najpierw całkowanie przez części w celu sprowadzenia arcsin(...)
do funkcji wymiernej.
26 maj 11:45
piotr: | 1 | | 1 | | 2 | 1 | |
| = |
| = |
|
| |
| √ax−x2 | | √a2/4−(x−a/2)2 | | a | √1−((2x−a)/a)2 | |
| | 2 | 1 | | 2 | | a | |
∫ |
|
| dx = (ze wzoru) = |
| arcsin((2x−a)/a) |
| + C |
| | a | √1−((2x−a)/a)2 | | a | | 2 | |
26 maj 12:27
Marta2000: No dobrze, do tego momentu udało mi się dotrzeć, tam to 2/a i a/2 się skróci i wyjdzie sam
arcsin(2x−a)/a + C, ale po podstawianiu granic gubię się i wychodzą mi nieciekawe wyniki.
26 maj 12:57
Marta2000: arcsin((2x−a)/a) + C*
26 maj 13:29
Marta2000: Jak się podstawia pod X "a" to wychodzi mi arcsin(a)/a czyli −1. I teraz mam problem, nie wiem
co dalej.
27 maj 14:32