25 maj 00:11
Jula: Nikt nie pomoze
25 maj 09:45
fil: gdzie lezy problem? Problem ze wczytaniem danych?
25 maj 12:42
Jula: Tak i potem ich uzyciem w programie.
25 maj 12:45
fil: Ok, masz 3 zmienne:
d − liczba dzieci
n − liczba dni zbiorow kazdego dziacka
kn − liczba kasztanow zebrana w poszczegolnych dniach:
Program bedzie wygladac mniej wiecej tak:
d = int(input())
for i in range (0, d):
counter = 0
n = int(input())
for x in range (0, n):
k = int(input())
counter += k
print(counter\n)
25 maj 12:53
fil: Tylko nie wiem jak zrobic przejscie do nowej lini w pythonie − to juz sama zobacz
25 maj 12:53
Jula: Niestety nie działa, np przejście do nowej linii można np tak print() , ale nie wiem jak to
zrobić i jak nap testować dla tych danych ze Szkopułu.
25 maj 13:03
jc: W pythonie 3
linia=input()
x = linia.split()
for t in x:
print(int (t)**2)
w pythonie wcześniejszym
linia=raw−input() # zamiast minusa podkreślenie
x = linia.split()
for t in x:
print(int (t)**2)
25 maj 13:22
Jula: Nadal nie wiem jak to zrobić i potem testować w Szkopule
25 maj 13:40
fil: W zakldacje "Wyslij" − albo wybierasz plik, albo wpisuejsz sam kod
25 maj 13:57
Jula: Jak wklejam Twój kod to wywala mi błąd niestety
25 maj 14:11
fil: Jaki?
25 maj 14:14
xyz: @Jula
a zmienilas ostatnia linie na
print(counter)
?
25 maj 14:38
Jula: Zmieniłam i nadal nic, wyrzuca błąd 1 runtime error 1
25 maj 16:09
Jula: Pomoże ktoś z tym?
25 maj 18:03
fil: Tak tak, zaraz, juz widze gdzie jest blad
25 maj 18:10
fil: Teraz zobacz:
d = int(input())
output = []
for i in range (0, d):
counter = 0
line = input()
arr = line.split()
for i in arr:
counter += int(i)
counter −= int(arr[0])
output.append(counter)
for x in output:
print(x)
25 maj 18:24
Jula: Dziękuję muszę go przeanalizować bedd się pewnie jeszcze o informację iego dopytywać lub jakiś
inny problem 😁
25 maj 19:00
Harry:
...
line = input() # line = '5 1 2 3 2 1'
arr = line.split() # arr = ['5', '1', '2', '3', '2', '1']
for i in arr[1:]: # arr[1:] = ['1', '2', '3', '2', '1']
counter += int(i)
...
25 maj 22:15
fil: @Harry pythona uczylem sie tyle, ile pisalem ten program − czyli okolo 7 min
25 maj 22:25
fil: Nie wiedzialem wlasnie jak moge iterowac od pierwszego indeksu w tablicy
25 maj 22:26