Stereometria
Łukasz1234: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a, odległość zaś każdego
wierzchołka podstawy od przeciwległej ściany bocznej jest równa b. Oblicz objętość ostrosłupa
24 maj 23:41
Minato:
w ΔAEB z Pitagorasa masz EB
ΔBCD ~ ΔBAE (kkk)
Stąd masz H
24 maj 23:56
Eta:
Ejj
Minato
zapomniałeś wzorki ?
| | a√3 | | 1 | | a2√3 | |
d=hp= |
| i V= |
| * |
| *H |
| | 2 | | 3 | | 4 | |
25 maj 00:45
Minato: Późna godzina jak widać

trzeba jeść

na lepszy wzrok
25 maj 01:05