Ciąg geometryczny
x: Jak obliczyć pierwszy wyraz ciągu (a1), mając np. a2=− 8 i a6= − 12 ?
24 maj 23:19
Minato:
skoro an jest geometryczny, to an = a1qn−1, zatem
(dla ułatwienia niech a1 = a, żeby nie pisać indesku)
a2 = aq
a6 = aq5
rozwiąż ten układ równań
24 maj 23:23
24 maj 23:23
Qulka:

−8•q
4=−1/2
q=1/2 lub −1/2
24 maj 23:24
24 maj 23:24
a7: a
2=a
1*q
a
6=a
1*q
5
−8=a
1*q
−1/2=−8*q
4
q=1/2
−8=a
1*1/2 czyli a
1=−16
24 maj 23:25
x: jak obliczyć q?
24 maj 23:25
x: dziękuje rozumiem
24 maj 23:26
Mila:
a
2=a
1*q
a
6=a
1*q
5
⇔
a
1*q=−8
========== dzielimy stronami
dokończ i sprawdź swoje rozwiązanie
24 maj 23:26