wysokosc
z gory dziekuje:

Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej 15. Wysokość ostrosłupa jest
równa 3. Wszystkie ściany boczne są nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem 45 stopni.
Oblicz objętość tego ostrosłupa
wiem ze spodek wysokosci to srodek okregu wpisanego,
czy wysokosci scian bocznych beda w tym punkcie co punkty stycznosci, jsli tak to czy zawsze
tak jest i czemu, nie umiem sobie tego wytlumaczyc
tak wiem ze w tym zadaniu mi to nie jest potrzebne juz je rozwiazalam
24 maj 22:18
z gory dziekuje:

i te kawałki 15−x i z pitagorasa
chyba w porzadku rozwiazanie, co mysllicie
aha r=3 bo nachylona sciana boczna pod katem 45, to w sumie jednak te wysokosci troche sa
potrzebne
24 maj 22:22
Mila:

H=3
1) ΔSOE− Δprostokątny równoramienny⇔
H=r=3
2) w Δprostokątnym:
a+b=2r+2R
2R=15, 2r=6
a+b=21
3) P
ΔABC=p*r
P
ΔABC=18*3
4) V=...
24 maj 23:55
Mila:
Z tw. o trzech prostopadłych.
24 maj 23:56
Mila:
Kąt dwuścienny jest ma miarę 45o, aby go zaznaczyć musisz zrobić zrobić cięcie
płaszczyzną prostopadłą do krawędzi CB.
24 maj 23:59
z gory dziekuje: ppatrzyłam na to twierdzenie, dalej nie do konca rozumiem, czy zawsze napewno tam, ale juz
troche jasniej, wiec dziekuje
hmm zrobic ciecie plaszczyzna prostopadla i ona wtedy przechodzi przez punkt stycznosci i
wysokosc sciany bocznej tak?
25 maj 07:49