kombinatoryka
jaros:

Ze zbioru A = {−2,−1. 0, 1, 2, 3, 4} losujemy dwa razy ze zwracaniem po jednej liczbie.
Oznaczamy te liczby, w kolejności losowania, a oraz b. Ile jest takich wyników losowania, dla
których punkt P(a,b) leży powyżej prostej y = −x − 2 i poniżej prostej o równaniu y = −x + 2.
Wynik to 16 a mi wychodzi 12
24 maj 22:09
wredulus_pospolitus:
dla a ∊ { −1, 0, 1, 2, 3} mamy po trzy możliwe 'b'
dla a = −2 lub a = 4 mamy po dwa możliwe 'b'
I stąd Twój błąd (nie uwzględniłeś tych skrajnych wartości 'a' )
24 maj 22:28
wredulus_pospolitus: nie ... coś spitoliłem
24 maj 22:28
fil: dla −2: 4 mozliwosci
dla −1: 3 mozliwosci
dla 0: 2 mozliwosci:
dla 1: 3 mozliwosci
dla 2: 2 mozliwosci
dla 3: 1 mozliwosc
No mi wyszlo 15
24 maj 22:36
fil: nawet dla −2 3 mozliwosci sa jednak
24 maj 22:38
fil: Dla −2 y ∊ (0, 4) − 3 mozliwosci
dla −1 y ∊ (−1, 3) − 3 mozliwosci
dla 0 y ∊ (−2, 2) − 3 mozliwosci
dla 1 y ∊ (−3, 1) − 3 mozliwosci
dla 2 y ∊ (−4, 0) − 2 mozliwosci
dla 3 y ∊ (−5, −1) − 1 mozliwosc
dla 4 y ∊ (−6, −2) − 0 mozliwosci
razem: 15
24 maj 22:42
jaros: Czyli pewnie błąd w odpowiedziach co nie?
24 maj 23:03
Minato:

Razem: 15
fil twój zapis jest błędny, bo skoro u Ciebie np., x=−2 i y ∊ (0, 4), oznacza to, że
punktów postaci (x, y) jest nieskończenie wiele.
24 maj 23:20
Qulka: właśnie chciałam rysować..dobrze że kliknęłam odśwież
24 maj 23:21
Minato:
24 maj 23:26
Minato:
Qulka dawno Cię tutaj nie było
24 maj 23:27
Qulka: ale jak ktoś jest nałogowcem to wciąż wraca
24 maj 23:32
Minato:
oczywiście, ja się ukrywam, żeby nie wyjść na nałogowca

a tak na serio to coś mi skrypty js na Safari na forum nie chodzą i nie mogę się zalogować
24 maj 23:34