24 maj 21:49
Szkolniak: Na ile piszemy? Na celujący?
24 maj 21:53
jacek: Jeszcze nie wiem hahah
24 maj 22:13
Szkolniak: Mogę podpowiedzieć tak − w 8 pokombinuj z wyciąganiem x przed nawias
24 maj 22:17
ICSP: 9)
Te liczby to 2n − 3 , 2n − 1 , 2n + 1 , 2n + 3
ich suma zatem
8n
co z definicji oznacza podzielność przez 8.
24 maj 22:19
janek191:
z.8
x +2 = 5
√3 + x
√3
x + 2 − x
√3 = 5
√3
x*(1 −
√3) = 5
√3 − 2
| | 5 √3 −2 | | 1 +√3 | |
x = |
| * |
| |
| | 1 − √3 | | 1 + √3 | |
| | 5 √3 + 15 − 2 −2 √3 | |
x = |
| |
| | 1 − 3 | |
x = − 6,5 − 1,5
√3
25 maj 00:23