Analiza funkcjonalna
matma: BArdzo proszę o pomoc, kompletnie nie wiem jak rozwiązać te zadania

2.Niech X będzie zespoloną przestrzenią unitarną i niech x,y ∊ X. Wykazać, że x ⊥ y wtedy i
tylko wtedy, gdy dla wszelkich α,β ∊ℂ zachodzi równość ∥ αx+βy ∥
2= ∥ αx ∥
2+∥ βy∥
2.
3. Niech A ⊂[−1,1] będzie zbiorem mierzalnym i niech X
A={f ∊ L
2([−1,1]): f|
A = 0 p.w. }.
Wykazać, że X
A jest domkniętą podprzestrzenią przestrzeni L
2([−1,1]) i wyznaczyć X
A⊥.
Wyznaczyć wszytskie zbiory mierzalne A ⊂ [−1,1] , dla których zachodzi równość X
A⊥={0}.