Oblicz EX
Kazik: W klasie jest 24 uczniów. Podczas każdej lekcji nauczyciel losowo wybiera ucznia, przesłuchuje
go, a następnie ocenia odpowiedź (z prawdopodobieństwem 1/2) lub nie ocenia jej (z prawdop. =
1/2). Podczas każdej lekcji wybór każdego ucznia jest równie prawdopodobny; możliwe, że ta
sama osoba zostanie przesłuchana podczas kilku lekcji. Niech X oznacza łączną liczbę uczniów z
rozważanej klasy, którzy uzyskają co najmniej jedną ocenę podczas 6 kolejnych lekcji (studenci
przesłuchani więcej niż jeden raz są liczeni tylko raz). Znajdź EX
Czy to ma być tak, ze prawd wybrania ucznia to P= 1/24
Xi = {1 jeśli nauczyciel go oceni
0 jeśli nauczyciel go nie oceni
I teraz EX= 1*12 *124 + 0* 12= 150
I szukane 6EX (bo mam 6 lekcji) = 6* 150= 0,12
Prosiłbym o sprawdzenie
24 maj 20:29
wredulus_pospolitus:
Nie, nie nie nieee
24 maj 20:36
wredulus_pospolitus:
zastanów się co Ty w ogóle tutaj policzyłeś

24 maj 20:36
Kazik: no myślałem, że wartość oczekiwaną
myśle, ze Xi jest dobrze rozpisany, później mogłem faktycznie zabłądzić. Jakaś podpowiedź?
24 maj 20:42
Kazik: chyba, że to jakoś rozkładem geometrycznym? ale już powoli zaczyna mi się mieszać
24 maj 20:45
: czy to przesłuchanie odbywa się przy obecności adwokata?
24 maj 21:16
wredulus_pospolitus:
a czym jest u Ciebie X
i
24 maj 21:17
Kazik: Xi uczeń który zostanie odpytany przez nauczyciela
24 maj 21:29
wredulus_pospolitus:
A czym W ZADANIU jest zmienna losowa X
24 maj 21:37
Kazik: widze, że łączną liczbę uczniów z rozważanej klasy, ale nie potrafiłem inaczej uryźć tego
zadania jak za Xi przyjąć to co przyjąłem
24 maj 21:39
Kazik: czy ktoś może podrzucić jakieś n a p r o w a d z e n i e?
24 maj 21:47