Rozwiązać równanie rekurencyjne przy użyciu funkcji tworzącej.
Sebulbaaa: Witam ^^. Prosił bym o pomoc z zadaniem z matematyki dyskretnej.
Próbowałem na wiele sposobów rozwiązać ale za każdym razem wychodził inny wynik.
Treść zadania: Przy użyciu funkcji tworzącej rozwiązać poniższe równanie rekurencyjne:
an = 2an−1 + 8an−2 + 5*3n + 9n, dla a0 = 10, a1 = −60.
Z góry dziękuję za pomoc ^^
24 maj 19:37
wynik: an=2*4n+19(−2)n−9*3n−n−2
24 maj 20:13
Mila:
Wolfram podaje inny wynik, sprawdź treść.
24 maj 22:57
wredulus_pospolitus:
an = 2an−1 + 8an−2 + 5*3n + 9n ; a0 = 10 ; a1 = −60
r2 = 2r + 8 −> (r−4)(r+2) = 0
an = A*4n + B*(−2)n
f(n) = 5*3n + 9n więc 'przewidujemy, że będziemy mieli ansz = Cn+D + E*3n
Cn + D + E*3n = 2C(n−1) + 2D + 8C(n−2) + 8D + 9n + 3n−2[6E + 8E + 45]
9E = 14E + 45 −−−> E = −9
C = 10C + 9 −−−> C = −1 −−−> D = −2
ansz = −n − 2 − 9*3n = −n − 2 − 3n+2
a0 = A*40 + B*(−2)0 − 0 − 2 − 32 = 10
a1 = A*41 + B*(−2)1 − 1 − 2 − 33 = −60
A = 2
B = 19
więc mamy:
an = 2*4n + 19(−2)n − n − 2 − 3n+2
czyli to co jest o 20:13
24 maj 23:59
Mila:
Dziękuje Arturku.
No to coś sknociłam w funkcji tworzącej.
Autor właśnie chciał rozwiązania przy pomocy f. tworzącej.
Ja rozwiązuję na ogół metodą przewidywań.
25 maj 00:12
Mariusz:
a
n = 2a
n−1 + 8a
n−2 + 5*3
n + 9n, dla a
0 = 10, a
1 = −60.
A(x)=∑
n=0∞a
nx
n
Rekurencja zachodzi dla n≥2 więc indeksujemy szereg od n=2
∑
n=2∞a
nx
n=∑
n=2∞2a
n−1x
n+∑
n=2∞8a
n−2x
n
+∑
n=2∞5*3
nx
n+∑
n=2∞9nx
n
∑
n=2∞a
nx
n=2x(∑
n=2∞a
n−1x
n−1)+8x
2(∑
n=2∞a
n−2x
n−2)
| | 45x2 | |
+ |
| +∑n=0∞9nxn−0−9x |
| | 1−3x | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞xn)= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞nxn−1=− |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
∑
n=2∞a
nx
n=2x(∑
n=1∞a
nx
n)+8x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
| | 45x2 | | 9x | |
+ |
| + |
| −9x |
| | 1−3x | | (1−x)2 | |
∑
n=0∞a
nx
n−10+60x=2x(∑
n=0∞a
nx
n−10)+8x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
| | 45x2 | | 9x | |
+ |
| + |
| −9x |
| | 1−3x | | (1−x)2 | |
∑
n=0∞a
nx
n=2x(∑
n=0∞a
nx
n)+8x
2(∑
n=0∞a
nx
n)
| | 45x2 | | 9x | |
+ |
| + |
| −9x−20x+10−60x |
| | 1−3x | | (1−x)2 | |
| | 45x2 | | 9x | |
(∑n=0∞anxn)(1−2x−8x2)=−89x+10+ |
| + |
| |
| | 1−3x | | (1−x)2 | |
| | (−89x+10)(1−x)2(1−3x)+45x2(1−x)2+9x(1−3x) | |
A(x)(1−2x−8x2)= |
| |
| | (1−3x)(1−x)2 | |
(1−2x+x
2)(1−3x)=
1−2x+x
2−3x+6x
2−3x
3=
1−5x+7x
2−3x
3
(10−89x)(1−5x+7x
2−3x
3)
10−50x+70x
2−30x
3−89x+445x
2−623x
3+267x
4
10−139x+515x
2−653x
3+267x
4
+45x
2−90x
3 +45x
4
+9x−27x
2
10−130x+533x
2−743x
3+312x
4
| | 312x4−743x3+533x2−130x+10 | |
A(x)(1−2x−8x2)= |
| |
| | (1−3x)(1−x)2 | |
| | 312x4−743x3+533x2−130x+10 | |
A(x)(1−4x)(1+2x)= |
| |
| | (1−3x)(1−x)2 | |
| | 312x4−743x3+533x2−130x+10 | |
A(x)= |
| |
| | (1−3x)(1−x)2(1−4x)(1+2x) | |
| 312x4−743x3+533x2−130x+10 | |
| = |
| (1−3x)(1−x)2(1−4x)(1+2x) | |
| A | | B | | C | | D | | E | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| |
| 1−3x | | 1−x | | (1−x)2 | | 1−4x | | 1+2x | |
A(1−x)
2(1−4x)(1+2x)+B(1−3x)(1−x)(1−4x)(1+2x)+C(1−3x)(1−4x)(1+2x)+D(1−3x)(1−x)
2(1+2x)
+E(1−3x)(1−x)
2(1−4x)=312x
4−743x
3+533x
2−130x+10
Mamy układ równań
−8A − 24B −6D+12E=267
14A +26B +24C +11D−31E=−653
−3A +3B −2C −3D+27E=515
−4A −6B −5C −3D −9E=−139
A +B +C +D +E=10
Do rozwiązania tego układu równań proponuję użyć albo macierzy odwrotnej
do macierzy głównej układu albo rozkładu LU=PA
Jeśli chodzi o odwracanie macierzy to istnieje wersja eliminacji
bez dołączania macierzy jednostkowej
Potrzebna jest jedynie dodatkowa kolumna aby odtworzyć poprawną permutację
kolumn macierzy odwrotnej
Macierz odwrotna do macierzy głównej układu to
−27/540 −81/540 −243/540 −729/540 −2187/540
−15/540 15/540 45/540 75/540 105/540
30/540 30/540 30/540 30/540 30/540
10/540 40/540 160/540 640/540 2560/540
2/540 −4/540 8/540 −16/540 32/540
312x
4−743x
3+533x
2−130x+10
| | −27*312−81*(−743)−243*533−729*(−130)−2187*10 | |
A= |
| |
| | 540 | |
| | −15*312+15*(−743)+45*533+75*(−130)+105*10 | |
B= |
| |
| | 540 | |
| | 30*312+30*(−743)+30*533+30*(−130)+30*10 | |
C= |
| |
| | 540 | |
| | 10*312+40*(−743)+160*533+640*(−130)+2560*10 | |
D= |
| |
| | 540 | |
| | 2*312−4*(−743)+8*533−16*(−130)+32*10 | |
E= |
| |
| | 540 | |
A=−9
B=−1
C=−1
D=2
E=19
| | 9 | | 1 | | 1 | | 2 | | 19 | |
A(x)=− |
| − |
| − |
| + |
| + |
| |
| | 1−3x | | 1−x | | (1−x)2 | | 1−4x | | 1+2x | |
| d | | d | | 1 | |
| (∑n=0∞(xn))= |
| ( |
| ) |
| dx | | dx | | 1−x | |
| | 1 | |
∑n=0∞(nxn−1)=− |
| (−1) |
| | (1−x)2 | |
A(x)=−9(∑
n=0n3
nx
n)−(∑
n=0∞x
n)−(∑
n=0∞(n+1)x
n)
+2(∑
n=0n4
nx
n))+19(∑
n=0n(−2)
nx
n))
A(x)=∑
n=0∞[19*(−2)
n+2*4
n−(n+2)−9*3
n]x
n
a
n=19*(−2)
n+2*4
n−(n+2)−9*3
n
25 maj 10:45
Mariusz:
O widać że nie dodałem składników części niejednorodnej i
otrzymałem błędny układ którego nie poprawiłem
I tutaj ujawnia się zaleta macierzy odwrotnej tzn
jeśli pomyliliśmy się wyznaczaniu licznika funkcji tworzącej
to nie musimy rozwiązywać układu równań po raz wtóry
Macierz odwrotna wydaje mi się też odrobinę wygodniejsza w użyciu niż rozkład LU=PA
25 maj 10:53
Mariusz:
Mila
"Ja rozwiązuję na ogół metodą przewidywań."
Ja akurat nie lubię metody przewidywań
Jeśli chcemy mieć analogię do równań różniczkowych to proponuję taką metodę
Równanie jednorodne przekształcamy w układ równań i rozwiązujemy metodą algebraiczną
Do obliczenia potęgi macierzy przydatny będzie jakiś rozkład macierzy
np diagonalizacja albo rozkład Jordana
Rozwiązanie szczególne znajdujemy uzmienniając stałe
Zamiast wrońskianu mamy casoratian a zamiast całkować sumujemy
Do obliczania sum przydatna może być suma skończonego ciągu geometrycznego
oraz sumowanie przez części
25 maj 11:03
Mila:
a
n = 2a
n−1 + 8a
n−2 + 5*3
n + 9n, dla a
0 = 10, a
1 = −60
1)
∑(n=0 do
∞)a
n x
n= a
0+a
1x+∑(n=2 do
∞) (2a
n−1} + 8a
n−2 + 5*3
n + 9n)x
n ⇔
A(x)=10−60x+2x*∑(n=2 do
∞) a
n−1*x
n−1+8x
2∑(n=2 do
∞) a
n−2*x
n−2+
+5*3
2x
2*∑(n=2 do
∞) 3
n−2x
n−2+9∑(n=2 do
∞)n x
n
A(x)=10−60x+2x*∑(n=1 do
∞)a
nx
n+8x
2∑(n=0 do
∞)a
nx
n+45x
2∑(n=0 do
∞)3
nx
n+
+9∑(n=2 do
∞)n x
n
| | 45x2 | | 9x | |
A(x)=10−60x+2x*(A(x)−10)+8x2*A(x)+ |
| + |
| −9*0−9*1x |
| | 1−3x | | (1−x)2 | |
| | 45x2 | | 9x | |
A(x)−2x*A(x)−8x2*A(x)=10−60x+20x−9x+ |
| + |
| |
| | 1−3x | | (1−x)2 | |
| | 45x2 | | 9x | |
A(x)*(1−2x−8x2)=10−89x+ |
| + |
| |
| | 1−3x | | (1−x)2 | |
| | (10−89)*(1−x)2*(1−3x)+45x2*(1−x)2+9x*(1−3x) | |
A(x)*(1−4x)*(1+2x)= |
| |
| | (1−3x)*(1−x)2 | |
| | 312x4−743x3+533x2−130x+10 | |
A(x)= |
| |
| | (1−x)2+(1+2x)*(1−3x)*(1−4x) | |
| | 19 | | 9 | | 2 | | 1 | | 1 | |
A(x)= |
| − |
| + |
| + |
| − |
| |
| | 1+2x | | 1−3x | | 1−4x | | 1−x | | 1−x)2 | |
25 maj 19:14