długość odcinka BW
ania:
Wewnątrz trójkąta ABC o kącie 60 stopni przy wierzchołku B obrano punkt W
tak,że odległości tego punktu od boków AB i BC wynoszą odpowiednio 4 i 8
Oblicz długość odcinka BW
24 maj 18:33
Eta:

1/ rysunek
2/ na czworokącie DPEB można opisać okrąg
to |BW|=2R
3/ z tw. kosinusów w ΔDWE
|ED|= ..................
4/ z tw. sinusów w ΔBDE
|BW|=2R= |ED| / sin60
o = ............
i po ptokach
24 maj 19:01
Eta:
Na czworokącie DWEB
24 maj 19:10
Mila:

II sposób
1) ΔAEW− Δekierkowy: 30,60,90
|AW|=8
| |BD| | |
2) w ΔBDA: tg 30o= |
| |
| 16 | |
| 16√3 | |
2) W ΔBDW: d2=( |
| )2+82 |
| 3 | |
dokończ
24 maj 20:43
Eta:
24 maj 23:34