matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kwadrat
michał:
W kwadracie ABCD na bokach AB i BC obrano odpowiednio punkty M i N tak,że obwód trójkąta BMN jest równy połowie obwodu kwadratu. Oblicz miarę kąta MDN
24 maj 18:26
a7:
α=? OBW
ABCD
=4a OBW
MNB
=2a CN+AM=MN (x+y)
2
=(a−x)
2
+(a−y)
2
xy=a
2
−ax−ay xy=a
2
−a(x+y) a(x+y)=
a
2
−xy
tgβ+tgγ
x
a
+
y
a
(x+y)a
tgα=(tg(β+γ)=
=
=
1−tgβtgγ
1−
x
a
*
y
a
a
2
−xy
(x+y)*a
=
=1
a(x+y)
tgα=1 α=45
o
============
24 maj 18:56
Eta:
Wszystko piknie
ale : 2γ+2β =90
o
⇒ γ+β=45
o
= |∡MDN| i po ptokach
24 maj 19:04