prosty dowod
piks: Prosty dowod. Co tutaj jest zle?
Reszta z dzielenia przez 9 szescianu potrojonej liczby nieparzystej powiekszonej o 1 jest rowna
1.
(3(2n−1)+1)3 = (6n−2)3
(3n+1)3 = 27n3 − 27n2 + 9n − 1 = 9(3n2 − 3n2 + n) − 1
I ta reszta na koncu wychodzi "−1". Dlaczego?
24 maj 17:31
piks: tam powinno byc (3n−1)2, pomylilem znak. reszta pozostaje ok.
24 maj 17:32
ICSP: a gdzie się podziało 23 ?
24 maj 17:39
Poprostupatryk: a czemu nie zapisałeś liczby nieparzystej jako: (2n+1)?
24 maj 18:54
Poprostupatryk: spróbuj tak, bo mi wyszedł ten dowód tym sposobem
24 maj 18:56
Poprostupatryk: Twoim sposobem też wyjdzie
24 maj 19:02
Mariusz:
27n3 − 27n2 + 9n − 1
Ten wielomian powinien pomnożyć przez 8
26 maj 18:42