matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznaczyć równanie prostej stycznej do wykresu funkcji
kox2123:
https://prnt.sc/smv6s0
24 maj 16:51
lola456:
Równanie prostej stycznej: y − f(x
0
) = f'(x
0
)(x − x
0
) f(x
0
) = f(e) = lne = 1
1
f'(x) =
x
1
f'(e) =
e
1
y − 1 =
(x − e)
e
1
y = 1 +
(x − e)
e
24 maj 17:01