Proszę o sprawdzenie zadania z pochodną.
Pawulon: Dana jest funkcja f(x)=−12x+1 . Styczna do funkcji f w punkcie A=(xa , ya), gdzie
xa<0 jest równoległa do prostej o równaniu y=3x. Wyznacz wartość ya
x≠1
Chcę się dowiedzieć czy moje rozwiązanie jest prawidłowe.
f'(x)=12(x+1)2 f'(xa)=3
Z obliczenia na pochodnej wychodzi mi:
xa=1 sprzeczne z założeniem zadania
xa=−3
f(−3)=6 A=(−3;6)
24 maj 16:20
Pawulon: Miało być x≠−1
24 maj 16:24
Eta:
Baaaaaaaaardzo ładnie
24 maj 16:34
Pawulon: Dzięki za sprawdzenie
24 maj 16:37
fil: Skad wiesz, ze x
a < 0
24 maj 16:54
Pawulon: Z treści zadania
24 maj 17:03