Czworościan i kula w niego wpisana
Shizzer:

W czworościanie, którego wszystkie krawędzie mają taką samą długość 6, umieszczono kulę
tak, że ma ona dokładnie jeden punkt wspólny z każdą ścianą czworościanu. Płaszczyzna π,
równoległa do podstawy tego czworościanu, dzieli go na dwie bryły: ostrosłup o objętości
| | 8 | |
równej |
| objętości dzielonego czworościanu i ostrosłup ścięty. Oblicz odległość środka S |
| | 27 | |
kuli od płaszczyzny π, tj. długość najkrótszego spośród odcinków SP, gdzie P jest punktem
płaszczyzny π.
| | 2 | |
Do rozwiązania tego zadania brakuje mi tylko zrozumienia dlaczego |DF| = |
| |DE|. Mógłby |
| | 3 | |
mi ktoś wyjaśnić z czego to wynika?
Wiem, że skala podobieństwa mniejszego ostrosłupa, którego podstawą jest przekrój π do
większego
| | 2 | | 2 | |
ostrosłupa to k = |
| , ale to raczej nic nie wnosi do tego, że |DF| = |
| |DE| |
| | 3 | | 3 | |
24 maj 14:56
Qulka: bo to punkt styczności kuli ,,, taki sam jak na dole a spodek wysokości jest w h/3 i 2h/3
24 maj 15:01
Shizzer: Rozumiem. Bardzo dziękuję
24 maj 15:10
fil:

z podobnienstwa tych trojkatow
24 maj 15:10
Qulka: albo szybciej że OE=EF

bo styczne do kuli
24 maj 15:14
Shizzer: Zrobiłem z podobieństwa trójkątów. Właśnie do tego podobieństwa brakowało mi tego jednego
odcinka
24 maj 15:15